Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Novým šéfem CIA by měl být bývalý diplomat William Burns

Novým šéfem CIA by měl být bývalý diplomat William Burns
William Burns | zdroj: Profimedia

Nastupující prezident USA Joe Biden nominoval jako šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA) dlouholetého diplomata Williama Burnse. Do nové funkce jej musí potvrdit Senát, kde demokraté získali díky nedávným volbám ve státu Georgia většinu.

Burns za svou 33letou kariéru na ministerstvu zahraničí sloužil jako velvyslanec v Rusku a v Jordánsku. Před odchodem z diplomatického sboru v roce 2014 působil jako náměstek ministra zahraničí. Následně se přesunul do role ředitele organizace Carnegie Endowment for International Peace, která je jedním z nejvýznačnějších světových institutů orientovaných na zahraniční politiku.

Čtyřiašedesátiletý Burns dlouho nekomentoval zahraničně politické kroky odcházejícího republikánského prezidenta Donalda Trumpa, v loňském roce mu však začaly vycházet značně kritické články vůči současné administrativě v prestižním časopisu Foreign Affairs a dalších publikacích.

"Bill Burns je příkladný diplomat s desítkami let zkušeností na světové scéně," uvedl Biden. "Sdílí moje přesvědčení, že zpravodajské služby musí být apolitické a že oddaní zpravodajští pracovníci sloužící naší zemi si zaslouží náš vděk a respekt," dodal.

Burns byl jedním z Bidenových kandidátů na ministra zahraničí, příští šéf Bílého domu si však nakonec vybral pro tuto pozici Antonyho Blinkena.

Burns obdržel za svou kariéru tři prezidentská vyznamenání za vynikající službu a nejvyšší civilní ocenění od Pentagonu a americké zpravodajské komunity. Je držitelem doktorského titulu z Oxfordské univerzity v oblasti mezinárodních vztahů.

Zdroje: