Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Novozélanďané si vybrali novou vlajku. O její změně rozhodnou v březnu

Novozélanďané si vybrali novou vlajku. O její změně rozhodnou v březnu
Lidem se nejvíce líbí vlajka Silver Fern | zdroj: tisková zpráva

Obyvatelé Nového Zélandu vybrali v referendu z pěti návrhů novou státní vlajku. Podle předběžných výsledků vyhrála modročerná verze se stříbrnou kapradinou a červenými hvězdami. O tom, za si skutečně přejí změnu vlajky, budou rozhodovat v březnu v dalším referendu. Zatím je poměr hlasů mezi Novozélanďany vyrovnaný.

Pro vlaku s názvem Silver Fern hlasovalo 50,53 procenta lidí. Na druhém místě skončila těsně její červená varianta Red Peak, kterou do hlasování porota zařadila až dodatečně na nátlak sociálních sítí, lidé jí udělili 49,57 procenta hlasů. Obě dvě verze vytvořil architekt Kyle Lockwood.

Protože je vítězství hodně těsné, rozhodnou hlasy ze zahraničí - svůj názor mohli vyslovit všichni Novozélanďané bez ohledu na místo svého současného pobytu.

"Jakmile budeme mít konečný výsledek, čeká Novozélanďané jasná volba, zda naši vlajku změnit, nebo ponechat stávající," uvedl mluvčí premiéra Johna Keye. 

Ten uvedl, že 48procentní účast v poštovním referendu předčila očekávání. Na druhou stranu byl vysoký také počet neplatných hlasů, kterými lidé většinou dávali najevo, že si změnu vlajky nepřejí. 

Debatu o změně vlajky zahájil premiér loni v březnu, kdy se vyhlásila soutěž, do níž mohl svůj návrh na nový státní symbol poslat kdokoli. Podle Keye je totiž stávající vlajka příliš podobné té australské, díky změně by z ní navíc zmizela i britská vlajka.

Ze 40 návrhů vybrala komise ve druhém kole čtyři, poté na nátlak veřejnosti zařadila i pátou - Red Peak. O vítězné hlasovali lidé v referendu prostřednictvím poštovních lístků.

O tom, zda ke změně skutečně dojde, ale budou rozhodovat až v březnu v druhé části referenda. Podle kritiků mělo proto mít hlasování opačný průběh - nejdříve měli lidé volit, zda změnu chtějí, až poté vybrat jejího nástupce. I vzhledem k tomu, že celá akce vyjde státní rozpočet na 27 milionů novozélandských dolarů (451 milionu korun).

Zdroje:
The New Zeland Herald