Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Novoroční Okamura: Letos se ozvou občané, kmotrům zvoní umíráček

Novoroční Okamura: Letos se ozvou občané, kmotrům zvoní umíráček
Tomio Okamura | zdroj: Mediafax

Podnikatel a senátor Tomio Okamura ve svém "novoročním projevu" vyslovuje nespokojenost s fungováním současného politického systému. Řešením je podle něj přímá demokracie. Je třeba změnit ústavu, zavést přímou volitelnost a odvolatelnost všech zastupitelů od starosty po prezidenta. Oddělit moc zákonodárnou od moci exekutivní. Aby vlády byly stabilní a nezávisely na politických kšeftech, píše vyřazený kandidát na příští hlavu země.

Podle Okamury nemůžeme spoléhat na neviditelné tržní mechanismy, protože lidské konání ani trh nemá předvídatelnou logiku. Pokud chceme žít lépe a spokojeněji, nepomohou jen vnější pravidla, ale daleko více jsou důležitá pravidla, která nosíme v sobě. Je prý nezbytný návrat k morálce, chybějící slušnosti, poctivosti a odpovědnosti k druhým.

Politici často operují čísly, připomínají výši státního dluhu, růst HDP nebo produkce, ale to podle Okamury není to, co potřebujeme. Tím je spokojený život a pocit bezpečí. "Dá se říct, že je velmi těžké udělat člověka šťastným, ale raz dva ho jde uvrhnout do neštěstí. Pro každého politika je nejjednodušší lajnovat nám budoucnost skrze čísla. Není k tomu třeba žádné inteligence. Jenže čísla nikoho šťastným nedělají - navíc čísla politiky zmanipulovaná. Starat se, aby se lidé cítili dobře a spokojeně ve své zemi  - to chce nejen myslet, ale také na řešeních stále pracovat," říká Okamura.

Zdroje: