Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Nová iniciativa Pozitivní města se představila v Olomouci. Jak to probíhalo?

Nová iniciativa Pozitivní města se představila v Olomouci. Jak to probíhalo?
Diskuse v Olomouci | zdroj: pozitivnievoluce.cz

V pořadí sedmou zastávkou na turné podnikatele a mecenáše Karla Janečka po krajských městech byla ve středu 7. listopadu 2012 Olomouc. Večerní diskuse s širokou veřejností o projektu nazvaném Pozitivní evoluce se konala ve Slovanském domě.

Moderátor Petr Horký prosí přítomné o strpení. Do Slovanského domu stále proudí lidé a pořadatelé nestačí přidávat židle. Moderátor vítá na 500 návštěvníků v sále a na pódiu Karla Janečka. Ten vysvětluje, jak jeho společnost RSJ podniká. Polemizuje s tím, že je „geniální“ matematik. Odpovídá na otázku, proč mu v Las Vegas zakázali hrát v kasinech (moc vyhrával). Garantuje, že Pozitivní evoluce bude úspěšná, pokud „nás bude hodně“.

První host večera, ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt, ujišťuje, že zná roky narození svých dětí (1981, 1983, 1984, 1990). Tvrdí, že generátorem štěstí je život pro druhé, ne peníze. Karel Janeček: to druhé vím dlouho, to první si čím dál více uvědomuji poslední dobou. Další host večera, bývalý student Karla Janečka a jeho současný tajemník Tomáš Marada líčí, jaké to je, být nejstarším z osmi sourozenců. Se svým otcem-lékařem navštívil v rámci jeho misí některé chudé země a má za to, že tam jsou lidé šťastnější než v Evropě.

Hlas z publika: Co konkrétně máme dělat, aby se to u nás zlepšilo? Václav Keprt: Nejdřív potřebujeme znovu objevit smysl hodnot, na kterých stojí tato civilizace. Potlesk. Hlas z publika: Jaký bude konkrétní výstup z takovýchto shromáždění? Jak můžou lidi ovlivnit chod této země? Karel Janeček: Potřebujeme to zařídit tak, aby se k moci dostali slušní lidé. Žijeme v pseudodemokracii. Politické strany nám diktují, kdo bude řídit společnost. Je třeba změnit volební systém. Při volbách do sněmovny navrhuji 81 volebních obvodů, v každém se volí dva kandidáti, politická strana může nominovat maximálně dva lidi, volič dává dva plusové a jeden minusový hlas. Takovýto systém motivuje voliče (mohou si škrtnout svého „zlojeda“), dává šanci slušným kandidátům a působí proti extremismu a populismu. Hlas z publika: Jak bude nový volební systém uveden do života? Jakmile budeme mít dva miliony voličů, kteří budou chtít změnu, máme vyhráno.

Pán z publika: To, co říkáte, je hodně idealistické, mluvením se ničeho nedosáhne. Václav Keprt: Má cenu usilovat o změnu k lepšímu, zlu stačí, aby dobro nedělalo nic. Potlesk. Stejný pán z publika: Ale slova přece nic nezmůžou. Karel Janeček: Myslíte, že já platím 30 milionů korun jen za to, abych se bavil s lidma? Potlesk. Stejný pán z publika: Už Karel Marx řekl, že aby došlo ke změně, lidé musí být hodně nespokojení a musí se objevit osobnost, která strhne masy. Moderátor: Já bych o jedné věděl.

Hlas z publika: Pane Janečku, věříte v Boha? Karel Janeček: Věřím, že není náhoda, že tady jsme. Je možné, že nějaké supervědomí dalo vzniknout našemu světu, v tomto smyslu jsem věřící. Není náhoda, co se děje, a my svým myšlením a jednáním jsme hybatelé změn.

Z dotazů je cítit, že si přítomní dost přejí, aby došlo ke změně ve společnosti, a zajímá je, jak myšlenky Pozitivní evoluce podpořit. Karel Janeček: Jde o to, aby lidi byli zesilovači „pozitivních vln“, aby se k těmto myšlenkám přidali, třeba jednou podepsali petici, kdyby to bylo třeba. Moderátor: Hypoteticky, kolik z vás by podepsalo petici při odchodu ze sálu, kdyby tady byly podpisové archy? Zvedá se drtivá většinou rukou v sále. Potlesk. Moderátor děkuje hostům. Potlesk vestoje.

Zdroje:
pozitivnievoluce.cz