Dnes je čtvrtek 12. prosince 2024., Svátek má Simona
Počasí dnes 1°C Oblačno

Neodolatelné, domácí buchty plněné marmeládou: Tradiční chuť, která pohladí duši i žaludek!

Neodolatelné, domácí buchty plněné marmeládou: Tradiční chuť, která pohladí duši i žaludek!
zdroj: Profimedia

Domácí buchty plněné marmeládou jsou jedním z nejoblíbenějších tradičních českých moučníků. Jsou symbolem domácí pohody a často připomínají dětství, kdy je pekly naše babičky. Tyto buchty jsou měkké, nadýchané a plné sladké náplně, která může být z různých druhů marmelád – například švestkové, meruňkové, jahodové nebo malinové.

Přísady: (250 ml sklenice, přísady na 12 kusů)
Kvásek
  • Kvasnice 50 g
  • Lžička cukru
  • Lžíce hladké mouky
  • 1/2 šálku vlažného mléka
Těsto:
  • Pšeničná polohrubá mouka 500 g
  • Máslo 100 g
  • Cukr 1/2 sklenice
  • 1/2 sklenice vlažného mléka
  • Vejce 2+1 k vymazání buchet před pečením
  • Špetka soli
  • Marmeláda nebo džem

Postup :

  1. V misce rozdrobte droždí, přidejte cukr mouku a mléko. Vše spolu smíchejte, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout.
  1. Připravte těsto. Do misky nasypte mouku, cukr a sůl. Přidáme vejce, rozpuštěné a vychladlé máslo, vykynuté těsto. Vypracujte pružné těsto. Dejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 45 minut.
  2. Těsto vyklopte na pracovní plochu posypanou trochou mouky. Těsto rozdělte na 12 dílů. Mírně ho rozválejte, dejte lžičku marmelády nebo džemu. Slepte je a vytvarujte buchty. Umístěte je na velký plech vyložený pečícím papírem. Nechte pod pokličkou kynout asi 10 minut.
  3. Pečte při teplotě 180 stupňů přibližně 20 – 25 minut.
Dobrou chuť!???
Zdroje: