Neodolatelné, domácí buchty plněné marmeládou: Tradiční chuť, která pohladí duši i žaludek!

Domácí buchty plněné marmeládou jsou jedním z nejoblíbenějších tradičních českých moučníků. Jsou symbolem domácí pohody a často připomínají dětství, kdy je pekly naše babičky. Tyto buchty jsou měkké, nadýchané a plné sladké náplně, která může být z různých druhů marmelád – například švestkové, meruňkové, jahodové nebo malinové.
Přísady: (250 ml sklenice, přísady na 12 kusů)
Kvásek
- Kvasnice 50 g
- Lžička cukru
- Lžíce hladké mouky
- 1/2 šálku vlažného mléka
Těsto:
- Pšeničná polohrubá mouka 500 g
- Máslo 100 g
- Cukr 1/2 sklenice
- 1/2 sklenice vlažného mléka
- Vejce 2+1 k vymazání buchet před pečením
- Špetka soli
- Marmeláda nebo džem
Postup :
- V misce rozdrobte droždí, přidejte cukr mouku a mléko. Vše spolu smíchejte, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout.
- Připravte těsto. Do misky nasypte mouku, cukr a sůl. Přidáme vejce, rozpuštěné a vychladlé máslo, vykynuté těsto. Vypracujte pružné těsto. Dejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 45 minut.
- Těsto vyklopte na pracovní plochu posypanou trochou mouky. Těsto rozdělte na 12 dílů. Mírně ho rozválejte, dejte lžičku marmelády nebo džemu. Slepte je a vytvarujte buchty. Umístěte je na velký plech vyložený pečícím papírem. Nechte pod pokličkou kynout asi 10 minut.
- Pečte při teplotě 180 stupňů přibližně 20 – 25 minut.
Dobrou chuť!???
Zdroje: