Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Nenávist a hořkost v rozpadlých Věcech veřejných. Takto se naplno projevila v ČT

Nenávist a hořkost v rozpadlých Věcech veřejných. Takto se naplno projevila v ČT
zdroj: Mediafax

Nově se formující koalice by měla v pátek ve sněmovně obstát při hlasování o důvěře vládě, která se bude i nadále držet původního programového prohlášení. Její zastánci jasně vyložili karty v úterním pořadu ČT24 Události komentáře. Místopředsedkyně TOP 09 Helena Lanšádlová v něm uvedla, že vláda má dostat šanci pokračovat v plnění svého programu.

Současné rozložení sil ve sněmovně dává tušit, že vláda Petra Nečase by při pátečním hlasování o důvěře měla obstát. Ani to však nemusí zaručit její pokračování. „Je ve hře varianta, že i kdyby vláda získala důvěru, tak to ODS vyhodnotí jako nejistou podporu a rozhodne se pro předčasné volby. Podpora musí být jasná, tedy minimálně od sto dvou či sto tří poslanců,“ prohlásil v pořadu Události, komentáře ČT24 předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Jazýčkem na vahách tak zřejmě budou poslanci, kteří nepřešli od Věcí veřejných k platformě Karolíny Peake, ale už se nechali slyšet, že Nečasův kabinet budou podporovat. „Diskuse není o tom, jestli za každou cenu vstoupí do klubu. Důležitá je podpora, kterou vládě dají. Je potřeba těmto lidem argumentovat nutností naplňovat programové prohlášení. A věřím ve schopnosti Karolíny Peake, že to vyjedná,“ vyjádřil se Martin Vacek, který odešel k platformě, která se odštěpila z Věcí veřejných.