Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Německá policie žádá kvůli náporu migrantů hraniční kontroly, podle Fialy to prý není potřeba

Německá policie žádá kvůli náporu migrantů hraniční kontroly, podle Fialy to prý není potřeba
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Německá policie za první tři měsíce letošního roku eviduje 19 627 lidí, kteří se do Německa dostali bez potřebného povolení. Deník Bild píše, že je to skoro o 6700 více než v loňském prvním čtvrtletí. Policejní odbory kvůli tomu volají po zavedení plošných kontrol na hranicích.

„Jediné, co by v současnosti přineslo skutečnou úlevu, by byly plošné kontroly na hranicích s Polskem, Českem, Rakouskem, Švýcarskem a Francií,“ řekl Bildu šéf spolkových odborů (DPolG) Heiko Teggatz. Kontroly by podle něho měly trvat tak dlouho, dokud země Evropské unie nezajistí dostatečnou bezpečnost vnějších hranic sedmadvacítky. „Kdo nechává procházet lidi, aniž by je kontroloval, nebo je odmítá přijímat zpět, přispívá k zavedení kontrol na vnitřních hranicích EU a ke zrušení volného pohybu v rámci EU,“ uvedl Teggatz.

Kvůli neoprávněnému příchodu migrantů z Česka a Polska žádají o zavedení stálých kontrol na hranicích zemští premiéři Saska a Bavorska. Napsali kvůli tomu dopis spolkové ministryni vnitra Nancy Faeserové před středeční konferencí o migraci, kterou pořádá kancléř Olaf Scholz.

Německo zavedlo od podzimu 2015 kontroly na hranicích Bavorska s Rakouskem. Učinilo tak poté, co se desítky tisíc uprchlíků a dalších migrantů vydaly z Řecka balkánskou cestou do západní Evropy. Pohraničníci kontrolují ale jen namátkově.

Hraniční kontroly v Schengenu podle Fialy migrační situaci dlouhodobě neřeší

Počty lidí, kteří se snaží o nelegální překročení hranic, nejsou podle premiéra Petra Fialy (ODS) tak vysoké, aby bylo třeba uvnitř Schengenského prostoru zavádět hraniční kontroly. Fiala to dnes řekl novinářům s tím, že dlouhodobě je třeba spíše pracovat na zastavení migračních tras či úpravě návratové politiky.

„Počty nelegálních migrantů nejsou tak vysoké, aby byl důvod k zavádění takovýchto opatření,“ řekl Fiala. Připomněl, že Česko loni čelilo náporu nelegální migrace, proti němuž mimo jiné bojovalo kontrolami na hranicích se Slovenskem. Podotkl, že od té doby se situace na této trase výrazně zlepšila.

„Nelegální migrace je veliký problém pro celou Evropu,“ připustil premiér. Cestu ale nevidí v izolovaných opatřeních jednotlivých států ani v zavádění plošných hraničních kontrol uvnitř Schengenu. „Musíme upravit návratovou politiku, zlepšit kontroly, domluvit se na úpravě vízové povinnosti v třetích zemích, odkud se k nám dostávají nelegální migranti,“ řekl a dodal, že kontroly na hranicích mohou pomoci krátkodobě, nicméně je třeba spolupracovat s dalšími zeměmi na zastavení tras, kterými do EU lidé nelegálně přicházejí.

Zdroje: