Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Pieta ke konci války se z obavy před protesty konala na liduprázdné třídě Champs-Elysées

Pieta ke konci války se z obavy před protesty konala na liduprázdné třídě Champs-Elysées
Emmanuel Macron u hrobu neznámého vojína | zdroj: Profimedia

Francouzský prezident Emmanuel Macron si dnes na téměř prázdné pařížské třídě Champs-Elysées připomněl konec druhé světové války. Jindy rušná ulice byla částečně uzavřená v obavách z protestujících, kteří už několik týdnů dávají najevo svou nespokojenost s jeho důchodovou reformou. Macron následně odjel do Lyonu, kde na něj čekalo několik tisíc odpůrců, policie je ale držela v bezpečné vzdálenosti.

Macron vjel na Champs-Elysées ve svém vozu v koloně, kterou tvořili příslušníci republikánské gardy na koních i ve vozidlech. Okna měl před pouhými několika desítkami přihlížejících zavřená. V okolí třídy byla zakázána jakákoliv shromáždění a veřejnost mohla procesí přihlížet jen z bezpečné vzdálenosti. Pietní akci doprovázely přísné kontroly.

profimedia-0774566072 Vyklizená pařížská třída Champs-Elysées | zdroj: Profimedia

„Chtěli jsme vidět prezidenta a jsme velmi zklamaní. Moc nechápeme, proč je tady všechen ten binec,“ uvedl k zátarasům Adrien Prevostot, který se spolu s dcerou nedostal k Champs-Elysées blíže než na 200 metrů.

Macron pod Vítězným obloukem na vrcholu třídy stanul před hrobem neznámého vojína a podle tradice zde oživil plamen.

Bezpečnostní opatření provázejí i pietu v Lyonu. Úřady místní prefektury ve východofrancouzském městě rovněž v místech, která prezident navštíví, zakázaly shromáždění, proti čemuž se odbory neúspěšně snažily odvolat u soudu. Uzavřen byl prostor kolem věznice Montluc, kde se konala vzpomínková akce na památku francouzského odboje a oběti nacistického barbarství, uvedl Elysejský palác.

Mimo vyhraněné oblasti se v Lyonu podle místních úřadů sešlo na 3000 lidí, kteří mávali odborovými vlajkami nebo bušili do hrnců. Policisté proti některým skupinám manifestantů zakročili slzným plynem. 

Francouzi dlouhodobě demonstrují proti důchodové reformě, která i přes silnou kritiku vstoupila v platnost v polovině dubna. Prezidentova veřejná vystoupení od té doby provázejí protestní akce.

Zdroje: