Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Němcová: Hrozba stávkou je vydírání

Němcová: Hrozba stávkou je vydírání
zdroj: tisková zpráva

Občanská demokracie se ostře staví proti návrhu vlády, aby byl návrh na snížení DPH u zaměstnaneckých výhod projednán ve zrychleném řízení.

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová v sobotním rozhovoru pro Rádio Česko uvedla, že její partaj nesouhlasí s požadavkem vlády, aby poslanci projednávali úpravu zákona o DPH ve stavu legislativní nouze. Vláda se tak snaží odvrátit hrozbu stávky, kterou odboráři přesunuli z úterý na čtvrtek. Pokud se do té doby podaří zákon o dani z přidané hodnoty schválit, stávka bude zrušena úplně.

Levice je pro zákon, pravice váhá

Zatímco socialisté a komunisti s legislativní nouzí souhlasí, pravice je proti. Sociálnědemokratický předseda sněmovny Miloslav Vlček je v současné době na olympiádě ve Vancouveru, vyhlášení legislativní nouze by tak připadlo na Miroslavu Němcovou z ODS. Ta ve vysílání Rádia Česko označila postup odborů za vydírání.

"Že hrozí stávka je jedna věc, druhá věc je posoudit, zda opravdu ta hrozba je situace, v níž máme jednat ve stavu legislativní nouze. Je to opravdu vyděračský prostředek pro Poslaneckou sněmovnu," uvedla Němcová. Dodala, že strana byla připravena posoudit návrh na řádné schůzi 10. března, jak dojednal na grémiu sněmovny premiér Jan Fischer.

"Odboráři měli jasný závazek, že tento bod bude projednán, proto mě překvapilo, že předseda vlády nakonec kývl na to, aby požádal o stav nouze. Jako první místopředsedkyně sněmovny nemohu rozhodnout jinak, než vládě v tomto slova smyslu vyhovět," podotkla Němcová.

Za všechno mohou obstrukce

Sociální demokracie, která už před měsícem předložila vlastní poslanecký návrh na úpravu sazby DPH, obviňuje ODS, že řešení situace zablokovala sněmovními obstrukcemi. ČSSD upozorňuje, že případná stávka může způsobit značné hospodářské škody.

To ale Němcová nepovažuje za důvod odborářům ustupovat. "Kdybychom si představili Francii, o které se ví, že kontinuálně prochází stávkami, tak tam bych jejich zákonodárné sbory nedělaly nic jiného, než vyhovovaly těmto požadavkům. Myslím, že to není správné," vysvětlila.

ODS zatím nemá jasno

Podle ní se zatím poslanecký klub nerozhodl, zda novelu zákona podpoří, či nikoliv. "Uvidí se na jednání klubu těsně před schůzí," doplnila Němcová.

Vyšší zdanění benefitů je součástí úsporného balíčku ministra financí Eduarda Janoty. Zákon platný od prvního ledna stanovuje, že zaměstnanecké benefity, mezi které patří režijní jízdenky, závodní stravování nebo rekreace, jsou daněny vyšší sazbou, která se nově vypočítává ne ze zvýhodněné, ale z tržní ceny.

Během úterního odpoledne by se mělo sejít všech 20 odborových svazů. Jestliže poslanci novelu neschválí, má stávka začít ve čtvrtek ve čtyři hodiny ráno, trvat bude pět hodin. Část odborářů ale hrozí i radikálnějšími, až 24 hodinovými protesty.

www.parlamentnilisty.cz