Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Britský soud se opět bude zabývat Gripeny

Britský soud se opět bude zabývat Gripeny
zdroj: tisková zpráva

Dvě anglické neziskové organizace podaly u londýnského soudu žádost o přezkoumání mimosoudní dohodu, která ukončila vyšetřování údajné korupce týkající se i dodávek stíhacích letounů Gripen do České republiky.

Organizace Corner House a Kampaň proti obchodu se zbraněmi (CAAT) již s podobným postupem částečně uspěly před třemi lety, kdy protestovaly proti rozhodnutí anglického protikorupčního úřadu SFO uzavřít vyšetřování údajné korupce kolem dodávek BAE do Saúdské Arábie.

Obě skupiny tentokrát požádaly londýnský soud o přezkoumání britské části dohody, kterou považují za nezákonnou. Stejně tak požádaly soud, aby přezkoumal rozhodnutí SFO stáhnout obvinění rakouského prostředníka BAE Alfonse Mensdorffa-Pouillyho.

Pokuta v Británii i USA

Počátkem února se BAE dohodlo i s americkým ministerstvem spravedlnosti na mimosoudním urovnání, podle kterého koncern zaplatí pokutu 30 milionů liber v Británii a 400 milionů dolarů v USA. Dohromady jde asi o 8,65 miliardy korun.

Účetní chyby

V Británii šlo o účetní nesrovnalosti v obchodu s Tanzanií, v Americe o nepravdivé výroky o dodávkách do Saúdské Arábie a Maďarska.

"Dohoda ani zdaleka neodráží závažnost obvinění z korupce proti BAE a omezila se na drobné účetnické přestupky v jedné zemi," vysvětlila důvod stížnosti mluvčí CAAT Kaye Stearmanová.

Gripeny zůstaly opomenuty

Obě organizace také tvrdí, že SFO pominul korupci u zbrojních dodávek do České republiky, Jižní Afriky a Rumunska.

Aféra souvisí i s nákupem stíhaček JAS-39 Gripen, které vyrábí švédská společnost Saab AB, v níž BAE vlastní podíl 21 procent. Podle smlouvy z roku 2001 měla česká armáda koupit stíhačky Gripen v celkové hodnotě 60 miliard korun, dohoda byla ale později anulována.

Republika si nakonec v roce 2004 letouny pronajala na deset let za zhruba 20 miliard korun.

Vládní hrozby

Corner House a CAAT již v roce 2007 nechaly přezkoumat rozhodnutí SFO zrušit vyšetřování podezřelých zbrojních dodávek BAE do Saúdské Arábie. Vrchní soud pak v dubnu 2008 skutečně došel k závěru, že SFO podlehl "očividným hrozbám" po zásahu vlády, a uvedl, že rozhodnutí zrušit vyšetřování bylo protiprávní.

SFO se následně odvolal a Sněmovna lordů ze své pozice nejvyššího soudu verdikt vrchního soudu zrušila. Podle sněmovny jednal SFO v zájmu národní bezpečnosti.

Předseda SFO Richard Alderman se během minulého týdne pozastavil nad záměry aktivistů a připomněl, že odmítli jeho nabídku o celé věci jednat. Podle něj SFO souboj s největším zbrojním koncernem v Evropě vyhrál.

www.parlamentnilisty.cz