Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Nejvyšší soud rozhodl ve sporu o omluvu v kauze Peroutka. Verdikt zveřejní příští týden

Nejvyšší soud rozhodl ve sporu o omluvu v kauze Peroutka. Verdikt zveřejní příští týden
Pražský městský soud ministerstvu financí loni v červenci uložil, aby se Kaslové omluvilo za dehonestující a nepravdivé výroky prezidenta o tom, že její děd byl autorem článku „Hitler je gentleman“ | zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Nejvyšší soud rozhodl ve sporu o omluvu za výroky prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi, plyne z justiční databáze InfoSoud.

Rozhodnutí zpřístupní Nejvyšší soud (NS) 14. října na elektronické úřední desce. Ze zvoleného způsobu zveřejnění verdiktu lze odvodit, že soud dovolání pravděpodobně neodmítl a věcně se kauzou zabýval. Výrok však předjímat nelze.

Spis a dvě dovolání převzal NS loni před Vánoci. Už dříve odložil vykonatelnost rozhodnutí, podle kterého se má ministerstvo financí omluvit Peroutkově vnučce Terezii Kaslové. S výsledkem sporu nebyla spokojená ani jedna strana, proto k NS mířila dvě dovolání.

Pražský městský soud ministerstvu loni v červenci uložil, aby se Kaslové omluvilo konkrétně za dehonestující a nepravdivé výroky prezidenta o tom, že její děd byl autorem článku „Hitler je gentleman“. Omluvu měl úřad zaslat dopisem a také ji zveřejnit na svém webu. Díky odkladu vykonatelnosti se ale ministerstvo zatím omlouvat nemuselo.

Dovolání podala také Kaslová. Žádá totiž širší omluvu i za další prezidentova slova - mimo jiné za výrok o „fascinaci intelektuálů zrůdným učením“. Pražský městský soud konstatoval, že veřejné osoby, ke kterým patřil i uznávaný novinář a spisovatel Peroutka, musí snést vyšší míru kritiky.

Ve sporu kvůli Zemanovým výrokům o Peroutkovi odložil NS vykonatelnost verdiktu už jednou, v roce 2016. Předtím se ovšem Kaslová obrátila na exekutora, který uložil prezidentské kanceláři pokutu 100 000 korun za nerespektování rozsudku. Tehdy se totiž měl omlouvat právě Hrad, který následně požádal o odložení exekuce. NS pak verdikt o omluvě zrušil s vysvětlením, že žaloba Kaslové má směřovat na ministerstvo financí, nikoliv na Hrad.

Zeman své výroky o Peroutkovi pronesl v lednu 2015 na pražském fóru k holokaustu, kde hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu.

Zdroje: