Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Největší potravinářskou firmou ve Francii je nově Lactalis, sesadil Danone

Největší potravinářskou firmou ve Francii je nově Lactalis, sesadil Danone
Šéf Lactalisu Emmanuel Besnier | zdroj: Profimedia

Největší potravinářskou firmou ve Francii je od čtvrtka nově výrobce sýrů a mléčných produktů Lactalis. Z čela žebříčku sesadil svého konkurenta Danone a vytlačil ho také z první desítky největších potravinářů na světě. Deník Le Figaro ve své dnešní analýze píše o „revoluci v mikrokosmu“ potravinářského průmyslu.

Lactalis od svého založení v roce 1933 zůstal dodnes v rukou dědiců zakladatele Andrého Besniera, je rodinným podnikem a neobchoduje se na burze. K jeho hlavním značkám patří camemberty Président, mozzarella Galbani anebo sýr Leerdammer. Pod českou pobočku spadají Mlékárny Klatovy a Mlékárny Kunín.

Za loňský rok firma Lactalis vykázala obrat 28,3 miliardy eur (666 miliard Kč), což byl nárůst o 28,4  procenta. Přispěla k tomu inflace i nedávné akvizice. Společnost Danone měla v loňském roce obrat 27,7 miliardy eur, což je proti předchozímu roku vzestup o méně než 14 procent. Firma se tak propadla za Lactalis a na 11. příčku světového žebříčku potravinářských firem. Před oběma firmami pak v mezinárodní konkurenci zůstávají Nestlé, Mars, Coca-Cola nebo Mondelez.

V čele Lactalisu stojí Emmanuel Besnier, který má „nenasytné ambice“, píše Le Figaro. Firma, která začínala před 90 lety výrobou 35 sýrů za den, začala v 80. letech expandovat do zahraničí a v novém tisíciletí zejména do Itálie. Díky tamním akvizicím už v roce 2006 předstihla Danone na trhu s mléčnými výrobky a v roce 2020 se stala světovou jedničkou, když sesadila Nestlé. Významnými trhy pro Lactalis jsou také Spojené státy a Kanada, uvedla agentura AFP.

Lactalis má celkem 270 výrobních závodů v 51 zemích a zaměstnává kolem 85 000 lidí. Výrobky firmy se prodávají ve 150 zemích světa. Ač je lídrem trhu mléčných výrobků, ovládá jen pět procent tohoto sektoru a má ohromný potenciál růstu, píše Le Figaro.

Zdroje: