Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Nedemonstrujte za Navalného, nebo bude zle, varuje Kreml

Nedemonstrujte za Navalného, nebo bude zle, varuje Kreml
Alexej Navalnyj | zdroj: Profimedia

Za nepřípustné označil Kreml protestní akce, které na sobotu svolávají přívrženci uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného, aby dosáhli jeho osvobození. V předvečer akce ruské úřady pozatýkaly nejbližší Navalného spolupracovníky a varují nejen před účastí na nepovolených akcích, ale slibují postih i za výzvy k účasti zejména mladých lidí. K propuštění Navalného vyzval Moskvu v telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem předseda Evropské rady Charles Michel.

"Stanovisko může být pouze jediné - a to ve prospěch bezpodmínečné nezbytnosti dodržování zákona a nepřípustnosti organizace nezákonných akcí, a tím spíše provokování účasti mladých lidí a dětí na těchto akcích," prohlásil k chystaným demonstracím Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Dodal, že pokládá za "naprosto přirozené", že různé úřady varují před důsledky, jaké bude mít nerespektování zákona.

Navalného mluvčí Kiru Jarmišovou, kterou policisté ve čtvrtek zatkli, soud poslal v pátek na devět dní do vězení. Podle listu Kommersant se Navalného spolupracovníci zatýkali nejen v Moskvě, ale i v dalších městech.

Moskevská policie opět varovala, že potlačí veškeré nepovolené demonstrace. "Všechny pokusy uspořádat nepovolené veřejné akce a všechny provokativní akce se budou považovat za ohrožení veřejného pořádku a budou neprodleně potlačeny," uvedla policie. Varovala rovněž před šířením výzev k účasti na sobotních nepovolených akcích.

Ministerstvo školství vyzvalo rodiče, aby potomkům zabránili přidat se k demonstracím. Jako alternativu nabídlo společné sledování oblíbených filmů, procházky v lese či parku, bruslení či jiné aktivity. Podle médií se výzvy k účasti na sobotních protestech lavinovitě šíří zejména mezi mládeží přes sociální sítě a aplikace, jako je Tik Tok.

Navalnyj, pokládaný za nejvážnějšího Putinova odpůrce na domácí scéně, byl zadržen minulou neděli na moskevském letišti po návratu z Německa, kde se zotavoval ze srpnové otravy, kterou připisuje Putinovi a tajné službě FSB. Kreml obvinění odmítá a zpochybňuje, zda byl opozičník vůbec otráven, přestože otravu zakázanou nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok potvrdily laboratoře v Německu, Francii a Švédsku a také Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Navalnyj nyní v moskevské vyšetřovací věznici čeká na soud, který jej může poslat na roky do vězení za údajné porušení pravidel podmíněného trestu. Kreml již dal najevo, že v tomto případě nehodlá přihlížet k výzvám západních zemí.

Šéf ER Michel vyzval v telefonátu Putina k propuštění Navalného

Předseda Evropské rady Charles Michel v pátek v telefonátu s Putinem opět vyzval Moskvu k propuštění Navalného. Tuto výzvu ve čtvrtek večer podpořili prezidenti a premiéři unijních zemí, kteří zatčení Navalného jednotně odsoudili. Michel také uvedl, že unijní lídři budou na březnovém summitu debatovat o dalších vztazích s Ruskem.

Michel Putinovi sdělil, že EU je jednotná ve výzvě k okamžitému propuštění Navalného a vyšetření pokusu o jeho vraždu. Unie také požaduje, aby Rusko respektovalo základní Navalného práva.

Zatímco v odsouzení postupu Moskvy jsou členské země jednotné, v pohledu na další postup vůči Rusku nikoli. Zejména pobaltské státy či Polsko volají po potrestání některých činitelů či subjektů, další země jako například Německo, Francie či Maďarsko jsou vůči možným postihům opatrnější. Ministři zahraničí budou o společném postupu jednat v pondělí v Bruselu. K přijetí sankcí je potřeba jednomyslný souhlas všech zemí.

Unie v říjnu za otravu Navalného zařadila na sankční seznam šest ruských představitelů a státní chemický ústav. Europoslanci ve čtvrtečním usnesení vyzvali, aby EU nejen rozšířila tento seznam o lidi odpovědné za jeho zatčení a uvěznění, ale aby též potrestala oligarchy blízké Kremlu, což dříve navrhl sám Navalnyj. Podle evropských poslanců by se také měla zastavit stavba plynovodu Nord Stream 2. Ta má však přes poslední vývoj stále podporu Německa, a je proto nepravděpodobné, že by státy tuto výzvu poslanců vyslyšely.

Nechystám se spáchat sebevraždu, vzkázal Navalnyj z vězení

Navalnyj vzkázal z vězení, že je v dobrém fyzickém i psychickém stavu a nehodlá spáchat sebevraždu. "Pro všechny případy oznamuji. Nemám v plánu se oběsit na okenní mříži, nebo si podřezat žíly či hrdlo obroušenou lžící. Také velmi opatrně chodím po schodech. Každý den mi měří tlak - je jako u kosmonauta, takže náhlý infarkt je vyloučen," uvádí Navalnyj ve zprávě, která je publikována na jeho instagramovém účtu.

Ve vzkazu rovněž děkuje příznivcům za sdílení videa, které zveřejnil jeho tým tento týden a v němž opoziční politik představuje výsledky vyšetřování svého Fondu boje s korupcí týkajícího se luxusní rezidence na pobřeží Černého moře, která podle něj patří ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. "Přišla advokátka a řekla, že už má 40 milionů shlédnutí," konstatoval mimo jiné Navalnyj, jenž v současné době pobývá v moskevské vazební věznici Matrosskaja Tišina. "Vím jistě, že vně mého vězení je mnoho dobrých lidí a pomoc přijde," uvedl na závěr vzkazu.

Zdroje: