Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Nečasovu vládu má zachránit ´super-superúřad´ pro VV

Nečasovu vládu má zachránit ´super-superúřad´ pro VV
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Situace před jednáním K9 se ohledně personálních otázek proti středě na první pohled příliš nezměnila. VV mají stále zájem o ministerstvo spravedlnosti, avšak ODS jim tento resort přepustit nechce. Rýsují se však nové alternativy, které by mohly být pro obě strany přijatelnější.

Podle informací zpravodajského serveru ParlamentníListy.cz je ve hře několik variant, jakou působnost by měl vicepremiér Věcí veřejných bez portfeje a jaké pravomoce by se pod jeho úřad přesunuly. Nemusí se tedy jednat pouze o post předsedy legislativní rady vlády, ale určitou kombinaci.

Fuksa a střední Čechy

Premiér nehodlá odvolat z vlády Alexandra Vondru a v nejbližší době ani Ivana Fuksu (oba ODS). Konkrétně v případě Fuksy by osobně premiér problém s jeho odvoláním neměl, protože je považován za člověka blízkého místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi a odvolanému předsedovi poslaneckého klubu ODS Petru Tluchořovi. Za prvé však premiér nechce vypadat, že ustupuje Věcem veřejným, druhý problém spočívá ve vnitrostranickém řešení.

Pokud by byl totiž Fuksa odvolán, premiér by patrně musel najít kandidáta ze středních Čech, odkud Fuksa je. Přestože má Jan Vidím s premiérem dobré osobní vztahy, je podle informací ParlamentníchListů.cz však jeho angažmá ve vládě vyloučené, protože nemá příliš silné stranické zázemí ve středních Čechách.

Celý článek na ParlamentniListy.cz