Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Nečasovi TOP 09 nevadí. Vadí mu prý TOP 09 s Kalouskem

Nečasovi TOP 09 nevadí. Vadí mu prý TOP 09 s Kalouskem
zdroj: Mediafax

Vztahy dvou hlavních vládních stran jsou často vnímány přes jejich nejviditelnější tváře premiéra Petra Nečase a ministra financí Miroslava Kalouska. Mezi nimi však existuje napětí, které se nedá přehlédnout, míní komentátor Bohumil Doležal v glose pro Reflex.cz.

Z parlamentních i komunálních voleb v Praze vytěžila ODS vždy ten nejvyšší post, ač ani v jedněch zvítězit nedokázala.

„Člověk by se ptal, proč, když tak snadno vznikají koalice ČSSD a ODS v nejrůznějších městech, nevznikla tatáž koalice i na nejvyšší úrovni. A těžko se ubránit podezření, že důvod je stejný, jako proč nevznikla v Praze koalice ODS a TOP09: ČSSD byla vítězem voleb do PS a požadovala by funkci premiéra," domnívá se komentátor Bohumil Doležal.

Ale v pozici předsedy vlády musí Petr Nečas neustále dokazovat, že tím šéfem je opravdu on a nikoli Miroslav Kalousek. „Nedá se přehlédnout, že mezi premiérem a ministrem financí existuje napětí. Kalousek navrhl povodňovou daň, Nečas mu ji skrouhl na rok. Kalousek navrhl uvolnit peníze z toho, co se letos ušetří ve státním rozpočtu, Nečas ho nepřímo obvinil, že má jít o orgie rozhazovačnosti. Kalousek prohlásil, že náměstek Barták požádal sám o neplacenou dovolenou, Nečas kontroval, že se tak stalo na jeho naléhání," vyjmenovává Doležal několik jejich střetů.

Celý článek na ParlamentniListy.cz