Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Nečas je jako kůl v plotě. ODS běduje sama nad sebou

Nečas je jako kůl v plotě. ODS běduje sama nad sebou
zdroj: Mediafax

Bývalý místopředseda ODS Ivan Langer se v rozhovoru pro Týden vyjádřil kriticky k současnému fungování ODS. Místopředsedové jsou podle něho nevýrazní, ODS nežije standardním vnitrostranickým životem a předseda a premiéra Petr Nečas musí často řešit běžnou rutinu, kterou na něj vedení háže. Řada předáků ODS s Langerovým kritickým hodnocením souhlasí.

„ODS vždycky měla oproti jiným stranám jednu výhodu - a tou byly silné osobnosti. A teď... Jsme tak pohlceni a zasyceni vládnutím a technologií udržení vládnutí, že nemáme čas a kapacitu na standardní život politické strany. ...Buď volíme místopředsedy jako panáky a panenky s vizitkou, anebo je volíme jako politické mluvčí, kteří deklarují názor strany," řekl v rozhovoru Langer.

Nečas by podle něho měl mít kolem sebe silnější výkonný tým a měl by více delegovat pravomoci a odpovědnost za některá rozhodnutí na lidi kolem sebe. „A více se soustředit na to, aby byl tím světlonošem pro českou veřejnost. On má nesmírně hluboké vzdělání, neuvěřitelný přehled. Ale jsa pohlcen tou operativou a tím, že vedení ODS všechno hází na Nečase a ´Nečasi, starej se´, tak na tohle už nemá kapacitu," řekl Langer.

Členové vedení se musí bít za svého šerifa

Mezi předáky ODS se objevily spíše souhlasné reakce. „Nemohu mluvit za ostatní místopředsedy. Každý z místopředsedů musí vědět, co se od něj čeká a jedním z těchto očekávání je, že každý z místopředsedů musí být připraven bít se za svého šerifa. Za sebe říkám, že k tomu jsem vždy připravený byl a připravený jsem a že jsem tuto funkci zastával a zastávám," řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda Pavel Drobil, který reagoval jako jediný z oslovených všech místopředsedů strany.

Pokud jde o vnitrostranický život, tak Drobil míní, že jeho určité utlumení je daň za vládnutí a bylo to tak i jiných stran. „Na druhou stranu se od letošního roku velmi úspěšně rozběhly odborné komise, uvnitř strany se produkují nové osobnosti a nové tváře a já věřím, že poté, co se ustály všechny ty vnitrokoaliční problémy, tak na podzim bude více času na vnitrostranickou práci," dodal Drobil.

Celý článek na ParlamentniListy.cz