Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 12°C Skoro zataženo

Navštívil téměř všechny země světa - a založil si vlastní

Navštívil téměř všechny země světa - a založil si vlastní
Sultán Randy se svou ochrankou | zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Navštívil všechny země uznané OSN kromě jedné, a to mu nestačilo. V kalifornské poušti proto založil vlastní. Má své zákony, správu, vlajku, hymnu, měnu, a hlavně registrované občany, kterým vládne jako diktátorský sultán. Vítejte ve Slowjamastanu.

Randy Williams působí jako DJ na rádiových stanicích v San Diegu Magic 92.5 a Z90. Před dvěma lety se však stal samozvaným sultánem mikronároda Slowjamastan, celým názvem Slowjamastanské republiky.

Williams navštívil podle svých slov už všech 193 zemí uznaných OSN - kromě jediné, a sice Turkmenistánu, kam se ovšem také chystá. To byl podle něj hlavní důvod k tomu, aby si založil vlastní mikronárod.

Inspiraci našel v Nevadě, kde navštívil jiný mikronárod zvaný Molossie. Ten se oddělil od USA už v roce 1998. V říjnu 2021 si pak Williams koupil pozemek v Kalifornii a již o tři měsíce později vyhlásil nezávislost Slowjamastanu na Spojených státech ve své kanceláři v hlavním městě Dublândia.

Sám se přitom jmenoval sultánem republiky rozprostírající se na ploše čtyři a půl hektaru na okraji pouště asi dvě a půl hodiny cesty od San Diega. Tam však kvůli práci tráví většinu času a Slowjamastan navštěvuje jen příležitostně.

V rozhovoru pro server Business Insider „sultán“ prozradil, že Slowjamastan má 500 registrovaných občanů. Dalších 4500 jich podmínečně schválil nebo čekají ve frontě na udělení občanství.

Národ suverenitu nezískal

Stát si zakládá na svobodě a respektu, má ale své vlastní zákony. „Věříme ve svobodu pro všechny občany Slowjamastanu. Chcete k večeři palačinky? Udělejte si je,“ píše se na oficiálních stránkách.

Tamní legislativa však zakazuje například nosit kroksy. „Trest za porušení: Kroksy násilně odstraníme a zmlátíme tě s nimi po hlavě,“ praví zákon republiky, která aktuálně neplánuje žádné volby a je založena na „diktatuře“.

Občas se tam však konají zvláštní hlasování, například o národním ovoci, sportu, a dokonce i o národním zvířeti. A proč zrovna diktátorský sultán? Williams pro televizi CNN přiznal inspiraci právě ze svých cest.

Navštívil nejkurióznější destinace světa a na vlastní oči spatřil bizarní kulty osobností a rozpory na těchto místech, například v Severní Koreji. Slowjamastan má také vlastní časové pásmo Slowjamastan Standard Time (SST).

Dále má vlastní vlajku, hymnu, měnu a úřady. Slouží tam například hlavní agent pohraniční stráže, ředitel záchranné služby, velitel bezpečnostních sil a ředitel správy půdy. Stát nabízí téměř stovku pracovních příležitostí ve vládě.

Williams přiznal, že má pro svůj mikronárod velké plány, současně však čelí řadě obtíží. Nedokázal například prostřednictvím e-mailu a sociálních médií přimět amerického prezidenta Joea Bidena uznat odtržení státu od USA.

Kromě toho je Slowjamastan kvůli svému umístění v poušti bez tekoucí vody a sám Williams označil pozemek za „vyprahlou rokli“. „Není tu voda, a tak každou druhou středu vynášíme zavlažovač,“ popsal situaci na místě.

Zdroje: