Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Francouzský hit sociálních sítí: Už konečně víme, kde leží Listenbourg

Francouzský hit sociálních sítí: Už konečně víme, kde leží Listenbourg
Fiktivní země Listenbourg | zdroj: twitter.com/gaspardooo

Na začátku byl vtip uživatele twitteru s pseudonymem Gaspardo, který si dělal legraci z chabých zeměpisných znalostí Američanů. Na mapu Evropy vedle Portugalska přikreslil jednu poměrně velkou zemi a pojmenoval ji Listenbourg. Jeho žert se rychle rozšířil, rozvíjet ho začali další uživatelé sociálních sítí a také weby na rozvoz jídla, cestovatelské weby, sportovní novináři nebo francouzská verze aplikace pro navigaci Waze.

„Jsem si jistý, že Američané neznají ani název téhle země,“ napsal v neděli na twitteru Gaspardo, který se mezitím stal prezidentem fiktivního Listenbourgu (ZDE). Příspěvek měl dnes ráno přes 93 000 lajků a téměř 8000 uživatelů ho sdílelo. Pod Gaspardovým vedením už také začaly vznikat dějiny této země, přispět k jejich sepsání může kdokoliv.

K žertu se připojily mnohé firmy, ale také například oficiální účet pořadatele olympijských her v Paříži v roce 2024, který sportovce z Listenbourgu pozval k účasti na hrách. Známý francouzský sportovní novinář Julien Fébreau zase oznámil, že se na okruhu v Listenbourgu od 29. do 31. února příštího roku pojedou závody Formule 1.

„Listenbourg, my aspoň víme, jak se tam jede,“ objevilo se na twitterovém účtu Waze Francie. „Přátelé, dobrá zpráva. Už doručujeme i do Listenbourgu,“ stojí v příspěvku služby pro rozvoj jídla Deliveroo. Otevření nových poboček ve fiktivní zemi ohlásilo i mnoho restaurací nebo řetězců.

Vtip ale nevyvolal jen pozitivní reakce. Část uživatelů kritizuje Francouze jako pokrytce, kteří sami o USA také nic nevědí. Začaly padat také dotazy, zda tato nová evropská země bude udělovat víza migrantům. 

Zdroje: