Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Aktualizováno: Naštvaní Poláci do Jeruzaléma nepojedou, summit nahradí bilaterální schůzky

Aktualizováno: Naštvaní Poláci do Jeruzaléma nepojedou, summit nahradí bilaterální schůzky
Polský premiér do Jeruzaléma nepojede | zdroj: Profimedia

Summit visegrádské čtyřky (V4) se v Izraeli v úterý neuskuteční, ale izraelský premiér Benjamin Netanjahu se setká s premiéry Česka, Maďarska a Slovenska, potvrdil v pondělí agentuře Reuters mluvčí izraelského ministerstva zahraničí. Summit V4 se nekoná proto, že Polsko zrušilo svou účast kvůli podle něj protipolským výrokům nejvyšších izraelských představitelů.

"Tři premiéři přijíždějí a budou mít schůzky s (izraelským) premiérem," napsal dnes v textové zprávě agentuře Reuters mluvčí ministerstva zahraničí Emmanuel Nahšon. Bilaterální schůzky už předtím potvrdil novinářům i premiér Andrej Babiš, který řekl, že slovenský premiér Peter Pellegrini a maďarský předseda vlády Viktor Orbán už jsou v Izraeli.

Spor mezi Polskem a Izraelem vyvolaly komentáře izraelského premiéra Benjamina Netanjahua z minulého týdne a po něm i výroky úřadujícího ministra zahraničí Jisraela Kace o podílu Poláků na vyvražďování Židů za druhé světové války. Polský premiér Mateusz Morawiecki výroky označil za "nepřijatelné a rasistické".

Úřad izraelského ministerského předsedy popřel, že by Netanjahu polský národ obviňoval z podílu na holokaustu. I Netanjahu řekl, že neměl na mysli, že by všichni Poláci kolaborovali s nacisty, ale že mu šlo pouze o individuální případy.

V neděli ovšem přilil oleje do ohně úřadující izraelský ministr zahraničí Kac, když označil polský antisemitismus za historickou skutečnost. "Poláci určitě kolaborovali s nacisty. A jak řekl (bývalý premiér) Jicchak Šamir, sají už antisemitismus s mateřským mlékem," řekl Kac podle deníku The Times of Israel izraelské televizi.

Zdroje: