Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Národe, tihle poslanci odmítají spláchnout 250 miliard do Řecka

Národe, tihle poslanci odmítají spláchnout 250 miliard do Řecka
zdroj: Mediafax

V Poslanecké sněmovně by se na schůzi, která začíná v úterý, mohlo hlasovat o tom, zda Česká republika v budoucnu, v okamžiku přijetí eura, poskytne 10 miliard eur, tedy zhruba 250 miliard korun, do evropského finančního záchranného mechanismu (ESM). Ten má pomoci krachujícím státům eurozóny typu Řecka.

Řada poslanců má však s takovým závazkem problém. Tito zákonodárci jsou především z ODS.

O co jde? Vláda předložila oběma komorám parlamentu ke schválení souhlas s ratifikací Rozhodnutí Evropské Rady z 25. března 2011, kterým se mění Smlouva o fungování EU (článek 136). Necelý rok po složitém dojednání tzv. Lisabonské smlouvy se mají pravidla fungování EU opět měnit, konkrétně v souvislosti s dluhovou krizí v eurozóně.

Závěry Evropské rady z 25. března 2011

Změna smlouvy má EU umožnit zřízení mechanismu pro dotování a úvěrování států eurozóny neschopných hradit své závazky (takzvaný ESM, Evropský mechanismus stability). Podle závěrů Evropské rady má být účast v tomto mechanismu povinná pro všechny budoucí členy eurozóny včetně České republiky, čímž by byl náš stát zavázán přispět do systému zhruba 250 miliardami korun. Navíc o vstupu do eurozóny nerozhoduje Česká republika, nýbrž orgány Bruselu a dle primárního práva EU náš stát euro přijmout musí.

Celý článek na ParlamentniListy.cz