Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Náměstek, který skončil za éry ministra Vojtěcha, chce doplatit mzdu

Náměstek, který skončil za éry ministra Vojtěcha, chce doplatit mzdu
Náměstek nastoupil na ministerstvo za éry Adama Vojtěcha | zdroj: Profimedia

Bývalý náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL), který v roce 2018 přišel kvůli reorganizaci o místo a uspěl s kasační stížností u Nejvyššího správního soudu (NSS), chce po ministerstvu zdravotnictví doplatit ušlou mzdu. Píše o tom server Seznam Zprávy. Podle něj by částka, o kterou Philipp přišel, mohla vystoupat na miliony korun.

„Požádali jsme (s advokátem) ministerstvo zdravotnictví o doplacení platu do doby mého vyřazení ze služby a také o úhradu další ušlé mzdy,“ sdělil serveru Philipp, který je poslancem Sněmovny a také mimo jiné předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob uvedl, že resort se již s právním zástupcem účastníka řízení dohodl. Philipp podle serveru ale o žádné dohodě neví. Dodal, že jeho právník zažádal o další peníze za období, kdy mohl náměstkem ministra ještě být. „Což by mohlo být zhruba až 5,3 milionu. A tyto peníze zatím nedostal,“ píše server. Zatím mu prý stát poslal zhruba 140 tisíc korun, šlo o doplatek z doby, kdy pobíral šest měsíců 80 procent platu.

Philipp působil na ministerstvu zdravotnictví ve služebním poměru jako náměstek pro zdravotní pojištění. Počátkem roku 2018 přišel o post kvůli systemizaci. Zástupce státního tajemníka na ministerstvu jej poté převedl na jiné služební místo - náměstka pro ekonomiku a zdravotní pojištění.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) s tím však údajně nesouhlasil, dal podnět tehdejšímu státnímu tajemníkovi Josefu Postráneckému. Ten prohlásil rozhodnutí za nicotné s vysvětlením, že měl rozhodovat přímo státní tajemník, a nikoliv jen jeho zástupce. Městský soud v Praze pak Philippovu žalobu zamítl, letos ale s kasační stížností uspěl u NSS.

Adam Vojtěch, který jako ministr zdravotnictví Philippův případ vyvolal a je nyní českým velvyslancem ve Finsku, se zatím k dotazům redakce nevyjádřil, uzavřel server.

Zdroje: