Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Na ministerstvu zahraničí vzniká pracovní skupina, bude řešit ruské nemovitosti v Česku

Na ministerstvu zahraničí vzniká pracovní skupina, bude řešit ruské nemovitosti v Česku
Ministerstvo zahraničí eviduje asi pět desítek nemovitostí. Skupina se soustředí na ty, které jsou v ruském vlastnictví, a to v Praze i v dalších obcích a městech | zdroj: Profimedia

Ministr zahraničí Jan Lipavský vytvořil pracovní skupinu, která se zabývá nápravou majetkoprávních vztahů k nemovitostem užívaným Ruskem v České republice.

ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva Lenka Do. U řady z budov má úřad pochybnosti o tom, zda stále slouží k diplomatické činnosti.

Ministerstvo eviduje asi pět desítek nemovitostí. Skupina se soustředí na ty, které jsou v ruském vlastnictví, a to v Praze i v dalších obcích a městech.

„Budeme proto úzce spolupracovat také se zástupci samospráv, na jejichž katastru se předmětné nemovitosti nacházejí,“ poznamenala mluvčí.

„U řady z nich máme velké pochybnosti, zda skutečně stále slouží k diplomatické činnosti podle příslušných mezinárodních konvencí,“ sdělila Do.

V poslední době se řešila zejména otázka ruské školy v pražském Bubenči. Praha z rozhodnutí zastupitelstva vyzvala vládu, aby připravila zákon, podle něhož by bylo možné omezit vlastnické právo Ruska k budově. Lipavský tehdy opáčil, že problematika ruské školy je provázána s několika mezinárodními smlouvami a je potřeba dodržovat ústavní pořádek ČR.

„Hodláme postupovat bezezbytku podle zásad právního státu. V tom je naše převaha, že respektujeme pravidla a základní hodnoty a nepřistoupíme na hru mimo všechna pravidla, jakou vidíme na druhé straně,“ dodala dnes mluvčí úřadu.

Česko má s Ruskem napjaté diplomatické vztahy po loňském zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb.

Počet ruských diplomatů v ČR byl dále snížen i po ruské invazi na Ukrajinu. Na ruském velvyslanectví v Praze aktuálně působí šest diplomatů. Česko také odebralo Rusku souhlas s provozem konzulátů v Brně a Karlových Varech. Uzavřelo též své konzuláty v Petrohradu a Jekatěrinburgu a dočasně uzavřen je Český dům v Moskvě.

Zdroje: