Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Na jezeře Loch Ness se chystá velké pátrání po slavné příšeře. Pomohou drony

Na jezeře Loch Ness se chystá velké pátrání po slavné příšeře. Pomohou drony
Slavná fotografie z rou 1934, na které byla údajně zachycena lochnesská příšera | zdroj: Profimedia

Centrum lochneské příšery ve Skotsku vyzvalo zájemce, aby se zapojili do největšího pátrání po bájném monstru od 70. let minulého století. Nové pátrání je naplánováno na víkend 26. a 27. srpna a budou při něm využity moderní technologie, jako drony, které vytvářejí termální snímky a které budou prohledávat vodu „způsobem, jaký tu ještě nebyl“.

Středisko Loch Ness Centre se nachází ve starém hotelu Drumnadrochit, kde v roce 1933 manažerka Aldie Mackayová oznámila spatření vodní příšery v jezeře Loch Ness. Odstartovala tak trvalý celosvětový zájem o hledání nepolapitelné příšery. Za tu dobu se objevila řada teorií a vysvětlení původu tvora, včetně toho, že to může být prehistorický mořský plaz plesiosaurus, obří úhoř nebo dokonce plavající cirkusový slon.

Centrum uvedlo, že jeho tým nasadí do hledání drony vybavené infračervenými kamerami, které budou pořizovat termální snímky vody ze vzduchu. K detekci akustických signálů pod hladinou použijí pátrači hydrofon. Dobrovolníci, kteří se akce zúčastní, budou mít za úkol sledovat případné pohyby ve vodě a dostanou od odborníků pokyny, na co mají dávat pozor a jak zaznamenávat svá zjištění.

Alan McKenna z dobrovolnického výzkumného týmu Loch Ness Exploration uvedl, že doufá, že se podaří inspirovat novou generaci nadšenců pro lochnesku. „Připojením se k tomuto rozsáhlému pozorování hladiny budete mít skutečnou příležitost osobně přispět k této fascinující záhadě, která zaujala tolik lidí z celého světa.“

Zdroje: