Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Mýty o půjčkách. Co se povídá, a přitom to není pravda?

Mýty o půjčkách. Co se povídá, a přitom to není pravda?
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

O půjčkách panuje hodně nejasností. Co je pravda a co spíše jen překroucená lež? Ne všemu, co se povídá, musíte nutně věřit. A těmto 6 mýtům určitě nevěřte!

Obecná povědomost o půjčkách za poslední roky výrazně vzrostla. Mnoho z nás už přinejmenším alespoň tuší, na co se při sjednávání půjčky ohlížet. Existuje ale stále několik mýtů, kterým lidé věří. Proto ještě než zažádáte o výhodnou půjčku, projděte si tyto mýty, abyste na ně nenaletěli i vy!

1. Když si půjčím, zakládám si na problémy

S názorem, že půjčování je špatné, souhlasí mnoho lidí. Ne každá půjčka je ale vstupenkou do pekla. Pokud si vyberete výhodnou nabídku, může vám půjčka pomoci v těžkém životním období či znásobit vaše zisky v budoucnu. Pokud si chcete pořídit vlastní byt či postavit dům, nemáte v častých případech ani jinou možnost, než zažádat o hypoteční úvěr. Nakonec to ale nebude tak děsivé, protože po splacení máte nemovitost s vysokou hodnotou. Bát půjčky se nemusíte ani tehdy, pokud si ji vezmete na věc určenou k práci a víte, že vám brzy vytvoří zisk. Na luxusní dovolenou, kterou budete splácet ještě tři roky poté, ale zapomeňte!

2. Když si vybírám půjčku, dívám se hlavně na úrok

Kolik lidí se nechá napálit na atraktivní úrok! A toho využívají i poskytovatelé půjček, kteří stáhnout výši úroků a své budoucí tržby schovají do poplatků za uzavření smlouvy, povinné pojištění, správu úvěru a dalších nákladů. Nevědomí zákazníci se radují nad výhodnou nabídkou až do chvíle, kdy zjistí, že prohloupili. Jak se proti tomu bránit? Ptejte se po výši RPSN, která daleko přesněji vyjadřuje všechny náklady na úvěr, které ročně zaplatíte.

3. Když jednou podepíšu nevýhodnou půjčku, není cesty úniku

Naštěstí nejsou následky až tak fatální! V případě, že se z výhodné nabídky vyklubal po nějaké době pěkný podvod, nemusíte jen plakat nad rozlitým mlékem a odevzdaně splácet astronomické úroky. Místo toho raději utečte od nevýhodné společnosti díky možnosti refinancování úvěru. Prakticky se jedná o převod půjčky od starého poskytovatele k novému, který vám však nabídne daleko výhodnější podmínky.

4. Když nedokážu splatit úvěr včas, banka mi nepomůže

I v bance sedí jen lidé, kteří dokážou pochopit vaše problémy. Když víte, že nestihnete včas uhradit pravidelnou splátku, nebojte se zvednout telefon a zavolat svému bankovními poradci. S největší pravděpodobností vaše čestné jednání ocení a navrhne vám řešení situace pomocí odložení splátky či splátkového kalendáře. Pokud ale budete hrát mrtvého brouka a doufat, že se to nějak zamete pod koberec, tak si zakládáte na velké potíže.

5. Když se dostanu do problémů, nikdo mi nepomůže

I přesto, že možná nevěříte na dobrotu a poctivost lidí, ne každý má zájem vydělávat na neštěstí ostatních. V případě, že se dostanete do problémů se svými půjčkami a nevíte kudy kam, vyhledejte bezplatnou odbornou pomoc. Obrátit se můžete na Poradnu ve finanční tísni, která má po celé ČR mnoho poboček, nebo na dluhové poradce z neziskové organizace Člověk v tísni. Naopak až nepřirozeně ochotným poradcům, kteří chtějí za pomoc tučnou odměnu, se raději vyhněte. Těm nejde o vaše dobro!

 6. Když se dostanu do osobního bankrotu, už je s mým životem nadobro konec

Spadnout do dluhové spirály může i slušný člověk. Pokud jste bezúspěšně vyzkoušeli všechny možnosti, jak vyřešit tíživou finanční situaci (např. konsolidace vašich půjček, odložení splátek či nový splátkový kalendář), může vyhlášení osobního bankrotu představovat naději na lepší budoucnost. Nebojte se, nepřijdete o všechno a váš život tím opravdu nekončí! Jakmile uhradíte vyměřenou část svých závazků, můžete začít nanovo. Bez dluhů, které vás budí ze spaní nebo vám naopak nedají spát.