Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Známe jména nových senátorů: Antl, Baudyšová, Dienstbier

Známe jména nových senátorů: Antl, Baudyšová, Dienstbier
Ministr Jiří Dienstbier patří k favoritům senátních voleb. Kandiduje v Kladně | zdroj: Profimedia

O víkendu se uskuteční druhé kolo senátních voleb. Nejvíce želízek v ohni mají sociální demokraté, jimž postoupilo 19 kandidátů. Řada z nich má šanci uspět.

Jasní favorité

V Rychnově nad Kněžnou témě jistě obhájí mandát šéf ústavně právního výboru Senátu Miroslav Antl, který už v prvním kole získal nejvíc ze všech kandidátů. 41% hlasů. Stejně jako před šesti lety kandiduje Antl za sociální demokraty. V Kladně čeká obhajoba Jiřího Dienstbiera, ministra bez portfeje v Sobotkově vládě, a na Přerovsku se do Senátu nejspíš vrátí Jitka Seitlová, která kandiduje za lidovce a zelené. V minulosti byla senátorkou za ODA a potom zástupkyní ombudsmana. V Přerově porazí ministra dopravy Antonína Prachaře za ANO, jehož to tak může stát politickou kariéru; že je jasným kandidátem na dovolání z vlády, se říká už dlouho.

V Pelhřimově získá už čtvrtý mandát sociální demokrat Milan Štěch, současný předseda Senátu. V druhém kole mu sekundanta dělá písničkář Ivo Jahelka za TOP 09.

V Praze 9 patrně zvítěz Zuzana Baudyšová a ze Senátu tak vyšachuje obhajujícího Tomáše Kladívka z ODS. Baudyšová už kandidovala před šesti lety, tehdy skončila třetí: teprve společné plakáty s Andrejem Babišem ji zajistily výrazný volební úspěch. V Praze 1 také prohraje ODS: její kandidát, ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz, podlehne bývalému rektorovi Karlovy Univerzity Václavu Hamplovi, který kandiduje za lidovce a zelené.

Pravděpodobní vítězové

V Uherském Hradišti zřejmě mandát získá hazardní boss a občan Monaka Ivo Valenta, kandidující za Stranu soukromníků.

V Plzni může uspět společný kandidát ODS a monarchistů (!) Lumír Aschenbrenner.

V Karviné by měl obhájit sociální demokrat Radek Sušil proti Martinu Gebauerovi za ANO a v Chebu si dalších šest let v senátu vyslouží Miroslav Nenutil rovněž za ČSSD. Senátní pokračování čeká i Ivo Bárka ve Vyškově.

Obě želízka v ohni zřejmě uhájí Starostové: naději na vítězství má Zbyněk Linhart v Děčíně i Jiří Vosecký v České Lípě.

Na Praze 5 nejspíš uspěje Václav Láska, společný kandidát lidovců a zelených, proti historikovi Pavlu Žáčkovi za ODS.

Napínavé souboje

Ve Zlíně se utkají zemanovec František Čuba s místopředsedkyní senátu za ČSSD Alenou Gajdůškovou, v Lounech obhajující ministr školství Marcel Chládek se Zdeňkou Hamousovou za ANO. Těsný bude  také souboj v Příbrami, kde proti sobě stojí Jiří Burian z ODS a Vladimír Danda z ANO, nebo volby v Brně, kde kandidují Zdeněk Papoušek za KDU-ČSL a Karel Doležal z ČSSD.

 

 

 

 

 

 

Zdroje:
Vlastní