Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Aktualizováno: Muž na úřadě ve Zlíně zastřelil bývalou přítelkyni, sám je v ohrožení života

Aktualizováno: Muž na úřadě ve Zlíně zastřelil bývalou přítelkyni, sám je v ohrožení života
Policejní zásah po střelbě na krajském úřadě ve Zlíně | zdroj: twitter.com/PolicieCZ

Devětadvacetiletý muž dnes podle policie v budově Krajského úřadu Zlínského kraje ve Zlíně zastřelil svou bývalou přítelkyni, která byla zaměstnankyní úřadu. Útočník se následně neúspěšně pokusil o sebevraždu, nyní je pod dohledem policistů v nemocnici, řekla krajská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Věk usmrcené ženy policie zatím nezveřejnila. Mluvčí Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Dana Lipovská potvrdila, že muž byl přijat v nemocnici a je v ohrožení života - má těžké poranění hlavy a mozku. Vedení kraje podle hejtmana zváží zpřísnění ochrany úřadu.

„Podezřelý muž není oprávněným držitelem zbraně, ke střelbě použil zbraň registrovanou na jinou osobu. Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu s ním nemohou být provedeny žádné úkony trestního řízení. V nemocnici podstoupil operaci a podle zdravotníků je v přímém ohrožení života,“ uvedla policie.

Oznámení o střelbě na krajském úřadě přijali policisté krátce před 09:30. „K události došlo ve 14. patře. Na místo ihned po oznámení dorazily veškeré dostupné síly a prostředky. Policisté budovu zprvu uzavřeli, kontrolovali vstupy a výstupy a následně jsme budovu prohledali. V tuto chvíli je budova všem přístupná, pouze 14. patro je zcela uzavřeno,“ řekla Kyšnerová.

V daném patře jsou také kanceláře hejtmana, který nebyl v době události v úřadu osobně přítomen. „Šlo o osobní problém dvou mladých lidí, netýkalo se to chodu úřadu,“ řekl hejtman Radim Holiš (ANO). Žena podle něj byla zaměstnankyně odboru kanceláře hejtmana. „Byla to mladá dáma, která patřila k oporám týmu, je to tragická událost,“ uvedl. Někteří zaměstnanci jsou podle něj v šoku. Vedení kraje se podle něj bude zabývat tím, zda je možné posílit ochranu úřadu. „U vchodu je cedulka, že se nesmí vcházet se zbraní, ale nikdo to nekontroluje. Nemáme rámy. Budeme řešit, zda zpřísnit opatření,“ uvedl hejtman.

K takzvanému Baťovu mrakodrapu, kde má krajský úřad sídlo, vyjížděla také záchranná služba. Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Jakub Omelka upřesnil, že na místě byly dvě posádky.

Mluvčí hejtmanství Soňa Ličková v tiskové zprávě uvedla, že dnes dopoledne se v sídle kraje stala mimořádná událost. „Za tragických okolností přišla o život zaměstnankyně Krajského úřadu Zlínského kraje. Věc vyšetřuje Policie ČR. Veřejnosti ani zaměstnancům nehrozí žádné nebezpečí. Baťův mrakodrap je veřejnosti otevřen s výjimkou 14. patra,“ uvedla mluvčí po 11:00. Budova má 16 pater.

Zdroje: