Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Mohameda už kreslit nebudu, omrzel se mi, prohlásil karikaturista Charlie Hebdo

Mohameda už kreslit nebudu, omrzel se mi, prohlásil karikaturista Charlie Hebdo
Renald "Luz" Luzier | zdroj: Profimedia

Francouzský karikaturista Renald "Luz" Luzier už s kresbami proroka Mohameda končí. Autor jeho kresby na prvním vydání listu Charlie Hebdo po útoku na redakci tak prý nedělá ze strachu, prorok se mu prý jednoduše omrzel, řekl v rozhovoru pro francouzský magazín Les Inrockuptibles.

"Už mě nezajímá. Jsem z jeho kreslení unavený, stejně jako z karikování Sarkozyho. Nehodlám jejich kreslením strávit celý život," řekl v rozhovoru. Chce se posunout někam dál, i proto plánuje vydat knihu s názvem Katarze, kterou považuje za svůj způsob smíření se s vraždou svých kolegů.

Satirický časopis Charlie Hebdo stál před lednovým útokem na pokraji krachu, nyní hospodaří s desítkami milionů eur. Redakce proto zvažuje, jak ho změnit. Luzovo vyjádření o tom, že už Mohameda kreslit nebude, by mohlo něco naznačit.

"Je Charlie stále ještě politickým listem? Může se stát publicistickým magazínem?" odpověděl Luz Les Inrockuptibles na otázky na budoucnost týdeníku. V nové podobě a formátu by se měl podle něj Charlie Hebdo objevit v září. Jaká to bude, však neprozradil. 

Zdroje:
BBC