Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 22°C Polojasno

Ministři zahraničí NATO budou jednat o Ukrajině a připomenou si založení aliance

Ministři zahraničí NATO budou jednat o Ukrajině a připomenou si založení aliance
NATO je podle společného prohlášení vážně znepokojeno destabilizačními aktivitami Ruska na území aliance (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

V sídle Severoatlantické aliance v Bruselu dnes začíná dvoudenní jednání ministrů zahraničí NATO. Setkání se koná 75 let poté, co bylo NATO založeno. Ministři budou jednat zejména o nadcházejícím červencovém summitu NATO ve Washingtonu a situaci na Ukrajině. Poprvé budou šéfové diplomacií debatovat i se svým švédským protějškem jako plnohodnotným členem aliance. Švédsko se oficiálně stalo 32. členem NATO na začátku března.

Zasedání, kterého se za Česko účastní ministr zahraničí Jan Lipavský, bude rovněž příležitostí k připomínce rozšíření aliance o nové členy. Česko vstoupilo do NATO společně s Polskem a Maďarskem v roce 1999, letos tedy slaví 25. výročí vstupu. Výročí ale oslavují i Slovensko, Slovinsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Rumunsko a Bulharsko, které se staly členy v roce 2004 a Chorvatsko a Albánie, které tak učinily o pět let později. Představitelé všech těchto států vystoupí na čtvrteční dopolední ceremonii, která všechna výročí připomene.

Ve čtvrtek odpoledne pak bude jednat i Rada NATO-Ukrajina za přítomnosti ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby. Uskuteční se i společné jednání NATO s Austrálií, Japonskem, Novým Zélandem a Jižní Koreou.

U příležitosti 75. výročí vzniku bude v sídle NATO k vidění i speciální exponát, který tam přicestoval z USA již v úterý - Severoatlantická smlouva, někdy podle místa podpisu nazývaná Washingtonskou smlouvou. Zakládající dokument Severoatlantické aliance podepsalo v roce 1949 deset zemí západní Evropy, USA a Kanada.

Zdroje: