Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 12°C Skoro zataženo

Vláda se snaží na krize připravit, řekl Fiala, výtka od NKÚ ho nepřekvapila

Vláda se snaží na krize připravit, řekl Fiala, výtka od NKÚ ho nepřekvapila
Novoroční projev předsedy vlády Petra Fialy | zdroj: Úřad vlády ČR

Premiéra Petra Fialu (ODS) výtka od Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné situace, nepřekvapila. V posledních letech se tomu nevěnovalo dost pozornosti, vláda se to snaží napravit, řekl dnes premiér novinářům na vojenské základně Severoatlantické aliance (NATO) v litevské Rukle, kde se setkal s českými vojáky.

NKÚ ve výroční zprávě za loňský rok napsal, že odpovědné instituce podcenily mnohé události, jako byla třeba pandemie covidu-19, a dostatečně se z nich nepoučily. Někdy podle úřadu jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků. Je pravděpodobné, že stát bude v kritických momentech opakovat podobné chyby, což může vést k významným škodám, plýtvání penězi i k ohrožení zdraví obyvatel, uvedl NKÚ.

"Aniž bych znal v tuto chvíli detaily, tak musím říct, že mě toto nepřekvapuje, protože víme, že v posledních letech se těmto věcem nevěnovala dostatečná pozornost a naše vláda se intenzivně snaží to napravit a starat se o bezpečnost České republiky," řekl Fiala. Cílem je, aby byl stát připravený na krizové situace nejrůznějšího typu, dodal.

Česká republika i Evropa byla ve věci své obrany a bezpečnosti podle českého premiéra v minulosti bezstarostná a to je třeba napravit. Připomněl v této souvislosti, že jeho vláda rozhodla a uzákonila, že ČR bude dávat dvě procenta hrubého domácího produktu na obranu. Stát pořizuje vojenskou techniku nejvyšší kvality jako stíhací letouny F-35 nebo nová bojová vozidla pěchoty, řekl.

K výtce od NKÚ, že přímé smlouvy ministerstva obrany se zahraničními vládami a výrobci bez soutěže znamenají riziko neefektivního a nehospodárného vynaložení peněz, Fiala uvedl, že vojenská technika je speciální věc. "Někdy ji nelze pořizovat výběrovým řízením, někdy nelze postupovat jinak než třeba na principu nějakého mezivládního jednání," řekl. U vojenské techniky podle premiéra výběrové řízení není vždy možné a není vždy tím nejúčinnějším způsobem pořízení.

Kritiku NKÚ odmítlo také ministerstvo obrany. V tiskové zprávě dnes uvedlo, že zadávání zakázek v oblasti bezpečnosti a obrany bez výběrového řízení umožňuje zákon a shodně postupují i další spojenci v Evropské unii i NATO.

Zdroje: