Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Ministr Vojtěch trvá na uzákonění covidových certifikátů

Ministr Vojtěch trvá na uzákonění covidových certifikátů
„My ten zákon budeme ještě určitě upravovat. Myslím si, že tak, jak byl předložen, tak není v tuto chvíli úplně realizovatelný,“ řekl Vojtěch | zdroj: Profimedia

Ministerstvo zdravotnictví trvá na uzákonění certifikátů o očkování proti covidu-19, negativním testu nebo prodělaném onemocnění.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dnes ve Sněmovně řekl, že předloha se bude upravovat. Poslanci nynější verzi odmítli v úterý schvalovat zrychleně a vyvstaly otazníky, zda má šanci na přijetí do říjnových voleb. Ministerstvo návrh připravilo ještě pod vedením Petra Arenbergera.

„My ten zákon budeme ještě určitě upravovat. Myslím si, že tak, jak byl předložen, tak není v tuto chvíli úplně realizovatelný,“ řekl Vojtěch.

Předloha se stala v úterý terčem opoziční kritiky i kvůli tomu, že úřady by mohly podmínit certifikátem účast lidí na veřejných i soukromých akcích nebo jejich vstup do různých provozoven. Prokazovali by se organizátorům, provozovatelům či pověřeným osobám. Někteří poslanci soudí, že předloha je na hranici ústavnosti a možná i za ní, vytváří podle nich obyvatele druhé kategorie. Zaznívalo, že vláda by měla připravit a předložit ve stavu legislativní nouze nové znění.

„Každopádně budeme chtít, aby ty covid pasy byly samozřejmě začleněny do legislativy, protože být musí začleněny do legislativy zejména pro to přeshraniční cestování, tak aby lidé prokazovali, že jsou vakcinováni, potažmo samozřejmě testováni, nebo prodělali dané onemocnění,“ uvedl Vojtěch. Certifikáty by podle něho mohly motivovat k očkování proti covidu-19 mladé lidi. „Je třeba si objektivně říci, že ten zájem není tak výrazný, jak bychom možná si všichni přáli,“ dodal.

Společný evropský rámec pro vydávání a ověřování certifikátů o očkování, testování a prodělání nákazy nazvaný Digitální zelený certifikát má EU vydat přímo účinným nařízením. Zavedení evropského dokladu pro usnadnění cestování mezi členskými státy se předpokládá od července.

Zdroje: