Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Ministr Ťok věděl o úplatcích ve Skansce, tvrdí švédský auditor

Ministr Ťok věděl o úplatcích ve Skansce, tvrdí švédský auditor
Ministr dopravy Dan Ťok | zdroj: Profimedia

Česká pobočka stavební společnosti Skanska měla podle Radiožurnálu v roce době, kdy jí šéfoval nynější ministr dopravy Dan Ťok, použít nejméně 100 milionů korun na úplatky pro firmu, s níž spolupracovala na dostavbě silnice R7. Ministr i Skanska obvinění odmítají. Auditor, který informace ČRo poskytl, je však ochotný svědčit na policii.

Český a švédský rozhlas, které informaci o korupci získali od vysoce postavených zdrojů firmy, tvrdí, že interní audit Skansky odhalil v roce 2011 vyplácení úplatků v české pobočce. Tehdejší šéf oddělení vnitřního auditu Anders Blomquist to sdělil vedení, které ale nepodniklo žádné kroky.

Premiér Bohuslav Sobotka ministra dopravy vyzval, aby vysvětlil své kroky v souvislosti s dostavbou silnice za 2,2 miliardy korun a vyvrátil tak pochybnosti.

Skanska odmítá, že by audit objevil jakékoli porušení etických zásad, i když předseda správní rady Stuart Graham si na podezření, které auditoři radě přednesli, prý vzpomíná. Původ podezřelé transakce nebyl ale schopný vysvětlit ani finanční ředitel celosvětové Skansky Peter Wallin, i když i podle něj vše proběhlo v souladu s vnitřními pravidly společnosti.

Wallin oběma rozhlasům řekl, že kvůli projektu dostavby silnice měl s tehdejším ředitelem Skansky Danem Ťokem mnoho schůzek. Přitom Ťok tvrdí, že zakázku z roku 2008, kdy však už byl ve funkci, podědil a žádné podezření na korupci neměl. Podle něj nešlo o vyvádění peněz, ale o změnu podílu v konsorciu.

Podle auditora Blomquista Ťok o všem věděl a vše potvrdil a popsal na schůzce v prosinci 2011 ve Stockholmu. "S Danem Ťokem jsem měl schůzku stranou, kde mi to potvrdil a popsal. Jeho šéf potvrdil, že informaci dostal také," řekl Blomquist Radiožurnálu s tím, že byl trochu překvapen, že Ťok po tom všem zůstal na svém místě a navíc se stal ministrem.

Podle šéfa resortu dopravy se však auditor jen mstí za svůj pozdější odchod od firmy.  

Zdroje: