Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Ministr Rakušan nepředpokládá, že by došlo na extrémní scénář migrační vlny z Ukrajiny

Ministr Rakušan nepředpokládá, že by došlo na extrémní scénář migrační vlny z Ukrajiny
Česko podle Rakušana migrační vlnu v podobě 300 000 ukrajinských běženců zvládlo tak, že nejsou potřebná stanová městečka nebo ubytování v modulárních buňkách (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Ministr vnitra Vít Rakušan nepředpokládá, že by nastal extrémní scénář migrační vlny z Ukrajiny s milionem uprchlíků v Česku.

Nynější počet zhruba 300 000 ukrajinských běženců neroste, někteří odjíždějí, uvedl ministr při dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru o strategii zvládání uprchlické vlny po ruské vojenské invazi na Ukrajinu.

„Čísla nenasvědčují tomu, že by se situace měla výrazně změnit,“ řekl Rakušan. Bude ale záležet podle něho na dalším vývoji konfliktu na Ukrajině. „Může to být klid před bouří,“ poznamenal ministr. Rakušan zdůraznil, že ačkoli do Česka přišla z Ukrajiny zhruba tři procenta jeho obyvatel, kriminalita nevzrostla.

České úřady podle něho nemají údaje o tom, kolik lidí se vrací na Ukrajinu, protože se Česká republika nachází uvnitř schengenského prostoru. Je třeba propojit informační systémy členských zemí Evropské unie, což by mělo být připraveno do měsíce, řekl Rakušan.

Propojení systémů podle ministra zlepší přehled o ukrajinských uprchlících a zamezí možnému zneužívání podpor, které jednotlivé unijní země nabízejí. 

Česko podle Rakušana migrační vlnu v podobě 300 000 ukrajinských běženců zvládlo tak, že nejsou potřebná stanová městečka nebo ubytování v modulárních buňkách. „Lidé nespí na nádražích na lavičkách, lidé nespí v parcích,“ podotkl ministr. Zdravotní systém i sociální systém podle něho odolaly.

O strategii zvládání migrace, kterou ve středu schválila vláda, Rakušan zopakoval, že se bude doplňovat podle připomínek. Vedle odborné shody chce nad dokumentem i shodu politickou.

Zdroje: