Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Aktualizováno: Británie začala očkovat vakcínou od firmy AstraZeneca

Aktualizováno: Británie začala očkovat vakcínou od firmy AstraZeneca
Británie začala očkovat vakcínou od firmy AstraZeneca. Jedním z prvních očkovaných byl 88letý Trevor Cowlett. | zdroj: Profimedia

Británie  začala očkovat vakcínou proti covidu-19, kterou vyvinula britská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou.

Klinické testy prokázaly, že vakcína Oxfordské univerzity a společnosti AstraZeneca má účinnost kolem 70 procent. Na rozdíl od očkovací látky od firem Pfizer/BioNTech, která se musí uchovávat při minus 70 stupních Celsia, lze britskou vakcínu skladovat v lednici při teplotách dva až osm stupňů Celsia.

Prvním příjemcem očkování byl 82letý Brian Pinker, který podstupuje dialýzu. Očkován byl v nemocnici nedaleko místa, kde byla tato vakcína vyvinuta. Británie, která očkuje populaci rychleji než USA a zbytek Evropy, nasadila tuto očkovací látku jako první. Již loni přitom začala očkovat látkou, kterou vyvinuly americká společnost Pfizer a německá BioNTech.

"Jsem velmi rád, že dnes dostávám vakcínu proti covidu, a jsem opravdu hrdý na to, že byla vyvinuta v Oxfordu," řekl Pinker, který podstupuje dialýzu kvůli onemocnění ledvin. Vakcína mu byla podána v oxfordské univerzitní nemocnici. Doplnil, že se těší, až v únoru oslaví s manželkou Shirley 48. výročí svatby. "Sestřičky, lékaři a zaměstnanci tu dnes byli skvělí," uvedl.

Ve prospěch vakcíny od AstraZenecy hraje i nižší cena. Jedna její dávka stojí podle agentury AFP asi 2,70 eur (71 korun), zatímco informované zdroje agentuře Reuters dříve sdělily, že EU souhlasila s cenou 15,50 eura (405 korun) za dávku vakcíny od firem Pfizer a BioNTech.

Vakcína vyvinutá Oxfordskou univerzitou a společností AstraZeneca se podává ve dvou dávkách. Při testech vyšlo najevo, že pokud byla dobrovolníkům podána nejprve jen poloviční dávka a po měsíci pak celá dávka, účinnost očkovacího preparátu dosáhla 90 procent. Zatím však chybí dostatek dat k tomu, aby mohlo být s jistotou potvrzeno, že takové dávkování vakcíny její účinnost zvyšuje. Skutečnost, že některé osoby v testovací skupině dostaly nejprve poloviční dávku, nebyla záměrná, ale zavinila ji chyba.

Vakcína je vyrobena na základě viru, který způsobuje nachlazení u šimpanzů. Ten je upraven tak, aby nedokázal lidskému organismu ublížit. Do tohoto upraveného viru jsou vloženy geny tvořící výběžky na povrchu koronaviru neboli S-proteiny, pomocí nichž se virus uchycuje na lidských buňkách. Imunitní systém člověka po aplikaci vakcíny reaguje vytvořením protilátek a aktivací T-lymfocytů. Pokud se později pacient nakazí koronavirem, imunitní systém vyvolá stejnou odpověď.

Ministr zdravotnictví Matt Hancock označil nasazení vakcíny od firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity za klíčový krok v boji s koronavirem ve Spojeném království. Zároveň podle něj jde o triumf britské vědy.

Očkování proti covidu-19 v Británii již obdrželo přes milion lidí, což je více než ve všech evropských zemích dohromady.

Vláda premiéra Borise Johnsona zajistila 100 milionů dávek vakcíny od firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity. Prvních zhruba 530 000 dávek se začalo podávat v šesti anglických nemocnicích. V nadcházejících dnech se počet očkovacích míst významně rozšíří. Vláda doufá, že v řádu měsíců bude schopna proočkovat několik desítek milionů lidí. 

Hlavní problém s vakcínami v EU je malá výrobní kapacita

Eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová o víkendu hájila postup Evropské unie při získávání vakcín proti covidu-19. Reagovala na kritiku, podle níž Evropská komise neobjednala od firem BioNTech a Pfizer dostatečné množství dávek.

Podle Kyriakidisové není jádrem problému nedostatečný počet objednávek, ale malé výrobní kapacity firem. Kyriakidisová slíbila, že se zásobování vakcínami postupně zlepší.

V EU je zatím chválená jen vakcína firem Pfizer/BioNTech, Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ale posuzuje také vakcínu amerického výrobce Moderna, kterou se už v USA očkuje. S touto firmou komise uzavřela kontrakt na 160 milionů dávek. Vyjednává i s výrobci AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson a CureVac, což by po schválení mohlo umožnit rozdělit mezi členské státy EU přes miliardu dávek.

Zdroje: