Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Miloš Zeman odmítl jmenovat Lipavského. Fiala chce situaci řešit u Ústavního soudu

Aktualizováno: Miloš Zeman odmítl jmenovat Lipavského. Fiala chce situaci řešit u Ústavního soudu
Prezident Zeman vyčítá Lipavskému nízkou kvalifikaci nebo vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce | zdroj: TASR / Profimedia

Prezident Zeman odmítá jmenovat Jana Lipavského ministrem zahraničí, vyčítá mu hned několik různých věcí.

(AKTUALIZOVÁNO, 17:50) Prezident nesmí při výkonu pravomocí zohledňovat své osobní či politické sympatie ke konkrétním lidem, odepřít jmenování ministra by mohl jen tehdy, pokud by mu bránila právní překážka na straně kandidáta. Shodli se na tom ústavní právníci, které oslovila ČTK. Jestliže se designovaný premiér Petr Fiala obrátí kvůli nejmenování Jana Lipavského ministrem zahraničí na Ústavní soud, bude mít podle právníků velkou šanci uspět.

Ústavní právníci se dnes shodli, že vláda je odpovědná Poslanecké sněmovně, ne prezidentovi. „Ten proto při výkonu své pravomoci nesmí zohledňovat své osobní či politické sympatie ke konkrétním osobám, jinak překračuje svoji ústavní roli. Odepřít jmenování by po mém soudu směl jen tehdy, pokud by tomu bránila nějaká právní překážka na straně kandidáta, což ale není tento případ,“ uvedl vedoucí katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Marek Antoš.

S tím souhlasí i ústavní právník Jan Wintr, podle kterého se na tom, že je prezident povinen jmenovat členy vlády tak, jak je navrhl předseda vlády, shodují komentáře ústavy i dosavadní praxe.

I podle názoru Ladislava Vyhnánka z Právnické fakulty Masarykovy univerzity prezident nemá při jmenování ministrů prostor pro uvážení a podle něj se jedná o názor, který v odborné komunitě zcela převažuje. Hodnotit kompetenci či politické zkušenosti kandidáta na ministra je podle něj věcí předsedy vlády, nikoli prezidenta.

Fiala už dříve řekl, že bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud prezident nejmenuje všechny ministry nové vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Další postup chce oznámit po pondělní schůzce se Zemanem. S žalobou k Ústavnímu soudu souhlasí i další předsedové stran vznikající vládní koalice.

Vyhnánek doplnil, že je otázkou, zda se bude Ústavní soud případnou stížností meritorně zabývat. „Je otázkou, zda by Ústavní soud považoval takovýto spor za kompetenční spor ve smyslu Ústavy. Prozatímní judikatura se ale kloní spíše k širšímu pojetí toho, co je kompetenční spor - po německém vzoru - takže bych zásah Ústavního soudu rozhodně nevylučoval,“ uvedl Vyhnánek. Podle Antoše i Wintra by kompetenční žaloba měla velkou šanci na úspěch.

Zeman své stanovisko zveřejnil poté, co se sešel téměř se všemi kandidáty na ministry v nové vládě Petra Fialy. Dnes v Lánech jako posledního přijal uchazeče o místo ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Nemluvil zatím s kandidátem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou, který měl pozitivní test na koronavirus.

(původní zpráva, 13:28) Prezidentovi u Lipavského vadí nízká kvalifikace nebo vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce. Ústava podle Zemana neukládá povinnost, aby musel akceptovat každý návrh, který je mu předložen. Výhrady má i k dalším kandidátům na ministry, ty ale jmenuje. Zeman to uvedl v prohlášení, které na webu Pražského hradu zveřejnil jeho mluvčí.

Je potřeba, aby Ústavní soud jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně jmenování nových členů vlády. Na twitteru to dnes uvedl designovaný premiér Petr Fiala, který chce v pondělí po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech oznámit konkrétní kroky. Už dříve řekl, že bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud prezident nejmenuje všechny ministry nové vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN.

„Beru na vědomí dnešní stanovisko prezidenta republiky. Je třeba, aby Ústavní soud jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně jmenování nových členů vlády. V pondělí po schůzce v Lánech oznámím, jaké budou naše konkrétní kroky. Jsme připraveni,“ uvedl Fiala.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ČTK sdělil, že strana plně stojí za nominací Lipavského. Zopakoval, že jde o kvalitního a kompetentního kandidáta, který reprezentuje koaliční program vznikající vlády. „Ta se opírá o hlasy lidí při volbách, což je klíčové. Není možné z těchto principů ustupovat. Občané se potřebují spolehnout na platnost zákonů v této zemi, že žijeme v parlamentní demokracii a že má jejich hlas ve volbách smysl,“ uvedl. Bartoš také připomněl, že Zeman dříve zastával názor, že prezident nemá pravomoci kandidáty „kádrovat“.

Zeman v roce 1998 v roli předsedy ČSSD a budoucího předsedy vlády vyjádřil přesvědčení, že prezident nemá podle ústavy právo odmítnout některého z ministerských kandidátů. Tisk v té době uváděl, že důvěru tehdejšího prezidenta Václava Havla nemají jako případní kandidáti na funkce ministra zahraničí a ministra vnitra Jan Kavan a Václav Grulich. „Naprosto chápu právo pana prezidenta mít informace o těchto záměrech..., ale pokud jde o jakési personální veto, tak se domnívám, že by to bylo v rozporu s příslušným článkem ústavy,“ řekl Zeman v červenci 1998. Prezident Havel vládu premiéra Zemana i s ministry Kavanem a Grulichem ten samý měsíc jmenoval.

„Nebudeme kandidáty měnit.“

„Nechť Ústavní soud díky kompetenční žalobě vymezí ústavní pravomoci prezidenta při jmenování ministrů. Je to potřeba,“ napsala ČTK předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Také lidovecký šéf Marian Jurečka ČTK sdělil, že bude nutné přistoupit ke kompetenční žalobě, aby bylo v této sporné otázce jednou provždy jasno.

„Nesouhlasím s důvody pana prezidenta nejmenovat Jana Lipavského na místo ministra zahraničí. Osobně ho znám ze zahraničního výboru a považuji ho za kvalitního a kompetentního kandidáta na tuto pozici,“ sdělil ČTK předseda STAN Vít Rakušan. „Už dopředu jsme deklarovali, že nebudeme naše kandidáty měnit, a proto nám nezbývá než podat proti tomuto rozhodnutí kompetenční žalobu,“ dodal.

Zeman Lipavského podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka odmítá jmenovat ze čtyř důvodů. Má podle něj nízkou kvalifikaci, protože absolvoval jen bakalářské studium. Odkázal se na informace týdeníku Euro, podle kterého byla závěrečná bakalářská práce Lipavského hodnocena „nejhorší možnou známkou“.

Kandidátovi na šéfa české diplomacie vyčítá „distancovaný postoj“ ke spolupráci se zeměmi Visegrádu (Slovensko, Polsko, Maďarsko) a ke vztahu s Izraelem, což podle prezidenta je v rozporu s programovým prohlášením. Lipavský opakovaně odmítl tvrzení, že s těmito zeměmi nechce spolupracovat.

Poslední výtku k Lipavskému má Zeman kvůli jeho návrhu, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly na českém území. 

Zdroje: