Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Kdy jsou vejce bílá a kdy hnědá?

Kdy jsou vejce bílá a kdy hnědá?
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Hnědá vejce od hnědých slepic a bílá od bílých? Kdepak, to je zažitý mýtus. Navíc by nám v tom ty kropenaté dělaly tak trochu zmatek.

Kdo si chce na Velikonoce nabarvit kraslici a nespoléhat se jen na ty kupované, pro toho je asi vhodnější bílé vejce. Ale jak se pozná, od jaké slepičky se bílého vajíčka dočkáme?

Jsou samozřejmě hnědé slepice, které snášejí hnědá vejce, a bílé slepice, která snášejí bílá. Ale zároveň jsou i bílé slepice, které snášejí hnědá vajíčka, a hnědé, které snášejí bílá. Barva peří prostě není rozhodující. Zabarvení vajec je totiž podmíněno geneticky a záleží na té které rase.

Pro všechny slepice platí, že skořápku tvoří z velké části vápník, který je bílý. Slepice snášející hnědá vejce však ve zvláštní žláze produkují barevné pigmenty: červený z krve a žlutý (potažmo žlutozelený) ze žluči. Kombinací těchto barev vznikají různé odstíny oranžové až hnědé, jak dobře ví každý, kdo se někdy ve škole pokoušel tyto varianty temperami ze základních barev upatlat. A i když slepičky o malování nemají ani páru, v tělíčku se jim mícháním pigmentů tvoří vejce se skořápkami různých barev - od krémových, přes béžové až po hnědé. A pokud některé druhy pigmenty netvoří, zůstávají vejce bílá.

Až potud je tedy všechno jasné, ale jak poznat, jaké vajíčko z dotyčného opeřence vypadne? Vodítkem je ušní lalůček, který najdeme kousek pod okem. Pokud je bílý, budou vejce bílá, pokud je červený, budou hnědá. Tedy – většinou. Toto pravidlo totiž platí pouze pro čistokrevné rasy (BLM promine), u těch smíšených se zase můžeme jen dohadovat. Ale šance, že by nám nějaká taková slepička snesla zlaté vejce, je velmi malá – a navíc pouze v pohádkách.

A na závěr ještě něco: Důležité je, jaká jsou vejce uvnitř. A tam mezi bílými a hnědými není žádný chuťový rozdíl.

profimedia-0069837370 Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Vlastní