Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Migrační krize už stála ministerstvo vnitra 10 miliard

Migrační krize už stála ministerstvo vnitra 10 miliard
Podle nejrealističtějšího odhadu do Česka přijde 500-600 tisíc uprchlíků z Ukrajiny | zdroj: Profimedia

Zvládání migrace z Ukrajiny dosud stálo ministerstvo vnitra deset miliard korun. Uvedl to v České televizi ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s tím, že celkové náklady migrační krize vyčísluje ministerstvo financí. Podle Rakušana ministerstvo vnitra za řešení migrační otázky zaplatí asi 20 až 30 miliard korun. 

Strategii dalšího zvládání migrace ve středu probere vláda. Vnitro podle Rakušana pracuje se třemi možnými scénáři. První předpokládá, že v České republice bude asi 300 tisíc uprchlíků, podle druhého 500 tisíc až 600 tisíc a vnitro zvažuje také scénář dalšího zhoršování krize v případě dlouhotrvající války.

Za nejrealističtější variantu Rakušan označil i po konzultacích se sociology druhou možnost. „Na to připravujeme veškerá opatření, která se budou týkat vzdělávacího systému, zdravotního systému, sociálního zabezpečení pro lidi, možnosti vstupu na trh práce,“ řekl. Strategii chce předložit ve středu vládě, poslancům pak v polovině dubna.

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) dnes v CNN Prima News odmítla kritiku opozičních poslanců, že strategie zvládání migrace z Ukrajiny vzniká pozdě. Vládní koalice plán podle ní připravila až nyní proto, aby nebyl předčasný a nedopracovaný. „My jsme si vědomi toho, že jsou potřeba scénáře podle toho, kolik lidí bude potřebovat pomoc, podle toho, kolik lidí přijde,“ dodala.

Rakušan poznamenal, že dosavadní náklady ministerstva vnitra na zvládání krize se pohybují kolem deseti miliard korun. Do částky se podle něj odrazilo nastavení základních krizových mechanismů, tedy například zahájení provozu uprchlických center nebo úpravy systémů.

Zdroje: