Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Meziroční inflace v srpnu zpomalila, jsou za tím ale hlavně statistické důvody

Meziroční inflace v srpnu zpomalila, jsou za tím ale hlavně statistické důvody
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Tempo meziroční inflace zpomalilo, spotřebitelské ceny v srpnu stouply o 8,5 procenta, v červenci byly meziročně vyšší o 8,8 procenta. Analytici ovšem soudí, že meziroční inflace zpomaluje vlivem loňské vysoké srovnávací základny a tento efekt se už vyčerpává. Jde jen o zpomalování tempa růstu cen, za nímž stojí především statistické důvody. O nějaké korekci cen po letech prudkého zdražování se zatím až na výjimky hovořit nedá.

Meziročně růst cen zpomalil ve většině oddílů spotřebního koše. Meziměsíčně spotřebitelské ceny stouply o 0,2 procenta, zdražily zejména pohonné hmoty. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Na vývoj spotřebitelských cen měly v srpnu nejvýraznější vliv ceny pohonných hmot. Ty již tři měsíce po sobě rostly. Nafta se v srpnu na čerpacích stanicích v průměru prodávala zhruba za 37,40 korun za litr a benzin Natural 95 za 39,40 korun za litr. V případě nafty to byla nejvyšší hodnota od letošního ledna, a v případě benzinu Natural 95 dokonce od listopadu loňského roku,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Meziměsíčně ceny pohonných hmot a olejů vzrostly o 7,7 procenta. Ceny elektřiny a nájemného z bytu stouply oproti červenci shodně o 0,5 procenta, tabákové výrobky zdražily o 1,3 procenta a víno o 1,1 procenta. Naopak meziměsíční pokles cen zaznamenali statistici u zeleniny, například brambory byly v srpnu levnější o 13,3 procenta. Zlevnila i vejce, drůbeží maso nebo polotučné trvanlivé mléko.

Největší vliv na meziroční růst cenové hladiny mělo v srpnu bydlení. Ceny nájemného z bytu stouply o 7,6 procenta, vodného o 16,3 procenta, stočného o 26,9 procenta, elektřiny o 23,1 procenta, zemního plynu o 34,5 procenta, tuhých paliv o 22,3 procenta a tepla a teplé vody o 37,3 procenta. Další v pořadí vlivu byly podle statistiků ceny potravin, například brambory zdražily meziročně o 63,5 procenta a cukr o 48,7 procenta. Připlatit si lidé museli i za dovolené, stouply také ceny stravovacích a ubytovacích služeb.

Meziročně ceny zboží úhrnem vzrostly o 9,4 procenta a ceny služeb o 7,1 procenta.

Zdroje: