Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Mezinárodní ostuda pro Česko? Rodina obuvnického magnáta žádá miliardy

Mezinárodní ostuda pro Česko? Rodina obuvnického magnáta žádá miliardy
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Další možná rána pro státní kasu, kterou spravuje Miroslav Kalousek. V hrubých propočtech přes pět miliard dolarů. Tolik může dosáhnout výše náhrady za zestátněný majetek, kterou požaduje rodina Jana Antonína Bati trvale žijící v Brazílii. Soud se sice nedávno vyjádřil proti, nicméně právník potomků je odhodlán dovést spor až do vítězného konce.

„Potomci Jana Bati v Brazílii k věci přistupují střízlivě a trpělivě. Trvají na svých právech, ale jsou otevřeni hledat co nejvýhodnější řešení pro Česko. Na základě mnoha rozhovorů se členy rodiny si myslím, že velkou část prostředků by rádi proinvestovali u nás. Pokud však obstrukcí bude příliš, půjde o hazard s tímto vstřícným přístupem," vysvětlil Marek Belza, kontaktní osoba Baťovy rodiny. Pokud prý kauza dospěje k mezinárodním soudům, vyjde to Česko ještě dráž, včetně pořádné ostudy.

Soud řízení zastavil, právník pokračuje v boji

Před nedávnem zástupkyně brazilských dědiců, ostatně bývalá advokátka, Dolores Liljana Bata Arambasic neuspěla s kasační stížností u Nejvyššího správního soudu. Soudci tím dali najevo, že ministerstvo financí v minulosti postupovalo správně, když zastavilo řízení, v němž se Baťovi dědicové snažili o stanovení náhrady za znárodnění.

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.