Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Meloniová chce být oficiálně oslovována jako „předseda", nikoliv „předsedkyně" italské vlády

Meloniová chce být oficiálně oslovována jako „předseda", nikoliv „předsedkyně" italské vlády
Giorgia Meloniová | zdroj: Profimedia

Nová předsedkyně italské vlády Giorgia Meloniová, která se o víkendu stala první ženou v této funkci, uvedla, že chce v oficiální komunikaci užívat titul premiér, nikoli premiérka. Vysloužila si tím kritiku zejména z levicových kruhů. Někteří v této souvislosti připomněli, že i její krajně pravicová strana Bratři Itálie má genderově nevyvážený název.

„První žena v čele italské vlády se chce nechat oslovovat mužským titulem,“ podivila se Laura Boldriniová, poslankyně za středolevou Demokratickou stranu. Boldriniová též kritizovala, že už název strany, kterou Meloniová vede od roku 2014, ignoruje ženy.

Meloniová podle místních médií uvedla, že chce být titulována „il presidente del Consiglio“ (předseda vlády), nikoli „la presidente“ nebo „la presidentessa“, napsal v neděli deník Il Messaggero.

Kritika se na Meloniovou kvůli tomu snesla i od odborové organizace italské veřejnoprávní televize Rai. „Zatímco Itálie bojuje za prosazování evropských norem pro více žen ve veřejných funkcích, jsme nyní svědky kroku zpět,“ napsala v prohlášení odborová organizace Usigrai. Ta také zdůraznila, že vedení Rai nedávno schválilo, že ženská forma profesí by měla být užívána, kdykoli je to jen možné. „Nikdo nemůže nutit naše kolegy, aby užívali v případě Meloniové mužskou formu její funkce,“ dodaly odbory.

Meloniové vláda, která je označována za nejpravicovější italský kabinet od druhé světové války, složila přísahu v sobotu. V úterý mají o důvěře vládě hlasovat poslanci, ve středu musí důvěru vládě vyslovit horní komora parlamentu. V obou komorách má pravicový blok pohodlnou většinu.

Nový kabinet má 25 členů, z toho je sedm žen, včetně Meloniové, což je méně než v předchozí vládě Maria Draghiho.

Zdroje:
ČTK, APA