Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Máte dost místa na slona? ptá se Peter Høeg v nové knize

Máte dost místa na slona? ptá se Peter Høeg v nové knize
Peter Høeg a Dánsko | zdroj: peterhoeg.com, danmarkfacts.com

Světově proslulý dánský spisovatel Peter Høeg žije v tichosti na jutském venkově a rozhovory poskytuje jen zřídka. Vydání každé jeho knihy je však v mnoha zemích velkou událostí. V těchto dnech u nás vychází překlad zatím posledního Høegova románu Děti chovatelů slonů (dánsky Elefatpassernes born).

Peter Høeg debutoval v roce 1988 uhrančivým popisem povrchnosti dánské společnosti i celé "západní" civilizace nazvaném Představy o 20. století. Avšak teprve díky detektivně-existenciálnímu románu Cit slečny Smilly pro sníh, o ženě pátrající po motivech vraždy malého grónského chlapce, se stal jedním z nejčtenějších neanglicky píšících autorů dneška. 

Posledně zmíněná kniha je velmi populární i mezi českými čtenáři a byla také v dánsko-německo-švédské koprodukci zfilmována. 

Peter Høeg - Děti chovatelů slonů

Høegův nový román, Děti chovatelů slonů, jenž v příběhu o dětech, které se octnou bez rodičů, přináší velmi přímé odpovědi na otázky o smyslu lidské existence a byl inspirován tibetským buddhismem, byl dánskou kritkou velmi vřele přijat. Dílo začíná indickým příslovím: "Chceš se kamarádit s chovatelem slonů? Tak se nejdřív přesvědč, že máš na toho slona místo." Knihu u nás vydalo nakladatelství Argo a přeložil uznávaný překladatel Petr Novotný. Cena je 360 korun.