Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

V Kanadě letělo první letadlo na 100% rostlinné palivo

V Kanadě letělo první letadlo na 100% rostlinné palivo
zdroj: tisková zpráva

Letecká doprava patří k nejméně čistým způsobům přepravy a výzkumníci po celém světě se proto snaží vyvíjet nová ekologičtější paliva. V Kanadě se nyní uskutečnil první let tryskového letadla na 100% rostlinné palivo.

Letadlo francouzské výroby Dassault Falcon 20 letělo na trase mezi Montréalem a Ottawou a jednalo se o první let v historii letecké dopravy, kdy stroj spaloval čistě rostlinné palivo. Informaci o tomto experimentu přinesl francouzský zpravodajský portál rfi.fr. Do této doby byly podle zprávy pokusy prováděny pouze s palivy na rostlinné bázi, tzn. pouze částečně rostlinnými.

Nové rostlinné letecké palivo nesoucí název ReadiJet bylo vyrobeno za použití olejnatých semen rostliny Carinata brassica, známé také pod názvem habešská hořčice. Pokud se osvědčí v praxi, mohla by se pozice letecké dopravy jako jednoho z největších znečišťovatelů ovzduší změnit. Při používání současných paliv připadá pro představu na jednoho pasažéra na trase z Paříže do New Yorku a zpátky zhruba 2,5 tuny emisí.

Pro účely analýzy v blízkosti za letadlem letěl ještě jeden letoun, který shromažďoval vzorky výfukových plynů. Informace o výsledné míře čistoty emisí ze spalování nového paliva však ještě nebyly zveřejněny.

Zdroje:
rfi.fr