Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

LIDEM jsou loutky v rukou TOP 09 a ODS. Herečka Chytrová jde do voleb

LIDEM jsou loutky v rukou TOP 09 a ODS. Herečka Chytrová jde do voleb
zdroj: tisková zpráva

ROZHOVOR Věci veřejné nejsou zapleteny do žádné korupce. S policejním prezidentem Petrem Lessym se snad rozčeří zatuchající vody českých rybníků a vytáhnou se na světlo kauzy, které se zametaly pod koberec. Jde o názory půvabné herečky Simony Chytrové, jejímž manželem je režisér Vít Olmer. Hrála třeba ve dvojdílném filmu Playgirls, který je prý proti dění v zemi procházkou růžovou zahradou!

Nemyslíte si, že si Věci veřejné účinkováním a licitováním ve vládě podepsaly politický rozsudek smrti?

V roce 2009 jsme s manželem natáčeli pro Českou televizi dokument o práci investigativních novinářů a seznámili jsme se také s redaktory časopisu Pražan, Kateřinou Klasnovou a Jiřím Vejmelkou, kteří na tu dobu velice odvážně bojovali proti korupci na Praze 5 a také na Praze 1. Věcem veřejným se podařilo změnit řadu věcí v oblasti regionální politiky. Myslím, že „politický rozsudek smrti“ je příliš silná káva, Francouzi na to mají výraz „traversée du désert“, což znamená překonat poušť. To se Véčkům, které se očistily od „plevele“ ve svých řadách, snad podaří. V každém případě jsme je s manželem od začátku spíš varovali před vstupem do koalice.

Někteří politologové se ještě před rozkolem ve Věcech veřejných dost kladně vyjadřovali o jejich přínosu, co se odhalování korupce týče. Opravdu si myslíte, že odstartovaly řadu vyšetřování korupčních kauz od Davida Ratha až po případ CASA?

Zásluhou Věcí veřejných došlo k výměně policejního prezidenta. Pokládám pana Lessyho za kompetentního, nestranného a inteligentního policistu, pod jehož vedením se snad rozčeří spokojeně zatuchající vody českých rybníků a vytáhnou se na světlo kauzy, které se dosud úspěšně zametaly pod koberec. Poprvé v životě fandím policii a držím jí palce v boji s Kalouskovou partičkou „nedotknutelných“, která hystericky bojuje o to, aby se věci vrátily do starých kolejí. Je na nás občanech, abychom jim to nedovolili.