Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Levice by bolavé reformy opět oddálila, míní starosta

Levice by bolavé reformy opět oddálila, míní starosta
zdroj: tisková zpráva

ROZHOVOR. Můj pravicový názor je pro setrvání vlády a provedení nutných reforem. Na druhé straně nevím, jestli se dá k reformám pouze proškrtat a jestli snížení koupěschopnosti obyvatel bude tím správným impulsem pro nastartování ekonomiky, říká pro ParlamentníListy.cz starosta Dalibor Blažek (BPP, dříve ODS).

Pane starosto, na konci dubna neprošlo v Senátu omezení imunity ústavních činitelů. Jaký postoj ke změně Ústavy ve prospěch omezení imunity zaujímáte Vy?

Skutečnost, že v Senátu opět neprošlo omezení imunity, jenom dokresluje, proč mají lidé v České republice tak výrazně negativní vtah k politice jako takové a politikům vůbec. Senátoři (a je lhostejné, zda z pravé či levé strany politického spektra) opět svým voličům vzkázali, že se cítí „nadlidmi“, kteří se svých výsad nezbaví a většinový názor společnosti je nezajímá. Kdyby se takto přezíravě chovali komunální politici, byli by v dalším období nevolitelní. Současný volební systém ale dovoluje poslancům a senátorům mnohé. Veřejnost navíc velmi zlobí průhledné metody, které vedou k neschválení jakékoliv novely, kdy se pravice vymlouvá na levici a obráceně s tím, že předloží daleko lepší návrh, který určitě druhá strana bude muset podpořit. Tato dávno prohlédnutá hra se tady hraje již více než 20 let.

Před několika dny proběhlo hlasování o důvěře nové vládě. Jak byste jej hodnotil, a co lze podle Vás od nové vlády očekávat?

Můj pravicový názor je pro setrvání vlády a provedení nutných reforem. Na druhé straně nevím, jestli se dá k reformám pouze proškrtat a jestli snížení koupěschopnosti obyvatel bude tím správným impulsem pro nastartování ekonomiky. Pád vlády by však vedl k předčasným volbám, které by s největší pravděpodobností vyhrála levice, a tím by se již nyní bolavé reformy opět oddálily. Ostatně ČSSD má tuto svoji strategii dobře promyšlenou. O co více lidem rozdá, o to více budoucí vláda, která ji vystřídá, bude muset škrtat a vznikne další prostor pro demonstrace či generální stávky organizované „nezávislými“ odbory. Z tohoto důvodu jsem schopen akceptovat vládu i s odpadlíky VV. Samotné Věci veřejné jsou podle mne již nyní mrtvým projektem a jde pouze o to vydržet a „vydělat nějaké peníze než úplně skončí tato malá historicko-parlamentní fraška.