Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Landa alias Žito 44 se dočkal. Trestní oznámení za projev a útok s nožem je tady

Landa alias Žito 44 se dočkal. Trestní oznámení za projev a útok s nožem je tady
Daniel Landa | zdroj: Mediafax

Svému slovu dostál právník Jiří Vyvadil. Před dvěma dny uvedl pro ParlamentníListy.cz, že se chystá podat trestní oznámení na Daniela Landu alias Žita 44, a také tak následně učinil. Vedly ho k tomu zpěvákovy výroky při vyhlášení ankety Český slavík a rovněž útok na skupinku náhodných kolemjdoucích s nožem v ruce na pražském Vyšehradě.

Před dvěma dny ParlamentníListy.cz jako první informovaly, že zpěváka Daniela Landu nejspíš čekají problémy. Právník Jiří Vyvadil totiž prohlásil, že na něj podá trestní oznámení. Jednak kvůli proslovu při vyhlášení ankety Český slavík a také za napadení náhodných kolemjdoucích na pražském Vyšehradě za použití nože. Během čtvrtka tak také učinil.

„Chci podat trestní oznámení ohledně Daniela Landy, protože vidím, že státní zastupitelství vůbec nekoná. Přitom mělo konat okamžitě po večeru Českého slavíka. On zcela evidentně vyhrožoval části veřejnosti, už tam se podle mého názoru jednalo o přečin výtržnictví. A notabene byly tam i některé pochybnosti, do jaké míry nepropaguje některá hnutí, ono to bylo dáno tím jeho úborem, jakýmsi sklonem k fašismu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz před dvěma dny právník Jiří Vyvadil.

Zpěvákův projev mohl vyvolat strach

Bývalý senátor za obvod Sokolov prohlásil, že mu nejde o to, aby se nějak zviditelňoval. „Problém vidím v tom, že když některé věci včas nezarazíte, tak pokračují. Když jsem se dozvěděl o průběhu toho incidentu na Vyšehradě, tak jsem nabyl dojmu, že pan Landa má pocit, že může všechno, že je mu dovoleno vše, co jiným není. Pokud v nejbližších hodinách nezjistím, že příslušné orgány proti němu zahájily trestní stíhání, tak to učiním já sám,“ upozornil Jiří Vyvadil.

V trestním oznámení popisuje, čeho se měl Daniel Landa dopustit při slavnostním vyhlašování ankety Český slavík, což na závěr shrnuje slovy: „Celkový kontext vystoupení včetně úboru i přijatého nového jména zcela zjevně přesáhl hranice dovolené a obvyklé umělecké licence a nepochybně mohl značnou část veřejnosti hluboce pohoršit a dokonce u části z nich vyvolat pocity strachu.“

Po výtržnictví na Vyšehradě lze zvažovat vazbu

U popisu incidentu na pražském Vyšehradě využívá právník Landovo komentování činu pro týdeník Respekt. V tomto případě lze využít § 358 odst. 1 tr. Zákona, podle něhož se přečinu výtržnictví dopustí mimo jiné ten, kdo se dopustí veřejně nebo na místě veřejnosti přístupném hrubé neslušnosti nebo výtržnosti zejména tím, že napadne jiného … Podle názoru oznamovatele je navíc třeba zkoumat, zda není na místě důvod vazby podle § 67 písmene c) tr řádu, když hrozí, že bude opakovat trestnou činnost.

Zdroje: