Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kyjev neodevzdá černé skříňky zříceného boeingu

Kyjev neodevzdá černé skříňky zříceného boeingu
Ilustrační snímek | zdroj: Isifa.com

Kyjev oznámil, že v souladu s mezinárodním právem černé skříňky zříceného malajsijského boeingu musí zůstat na Ukrajině. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na konzulární službu ukrajinského ministerstva zahraničí

Už ve čtvrtek, krátce po pádu Boeingu 777, jeden z vůdců samozvané Doněcké lidové republiky Andrej Purgin slíbil, že rebelové předají černé skříňky Mezinárodnímu leteckému výboru (MAK), který sídlí v Moskvě.

Rusko ale dává ruce pryč. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov prohlásil, že Rusko přístroje převzít nehodlá. Podle něj by se měla analýzou černých skříněk zabývat Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO).

"Chceme, aby na místo havárie co nejdříve dorazili mezinárodní experti a převzali černé skříňky. Navzdory tomu, co zní z Kyjeva, černé skříňky nechceme. Nehodláme porušit pravidla, kterrá pro tyto případy má mezinárodní společenství," uvedl Lavrov a dodal, že pád letounu je především záležitostí Malajsie, Nizozemska, Ukrajiny a států, jejichž občané se nacházeli na palubě boeingu.

Ukrajinci přitom zatím černé skříňky nemají ve svých rukou. Andrij Lysenko z ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (SNBO) řekl, že vláda nedisponuje informacemi o tom, kde se nachází přístroje. Podle dřívějších zpráv, které Kyjev tedy zatím oficiálně nepotvrdil, je našli záchranáři a rebelové. 

Zdroje:
Lenta.ru