Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Kubera: Státní dluh je na vyhlášení výjimečného stavu

Kubera: Státní dluh je na vyhlášení výjimečného stavu
zdroj: tisková zpráva

Senátor za ODS Jaroslav Kubera v Partii na Primě kritizoval odbory, za jejich neustálou hrozbu stávkou. Doopravdy ji podle něj neudělají. Šéf dopravních odborářů Luboš Pomajbík vysvětloval, že odboráři na tyto drobné služby mají právo.

Odboráři v tomto týdnu hrozily už dvěma stávkami. Žádná se zatím neuskutečnila, ale Senát návrh na nezdanění benefitů vrátil zpět do sněmovny. Dočkáme se nakonec stávky?

Šéf dopravních odborářů Luboš Pomajbík uvedl, že důvodem hrozících stávek byla neochota Poslanecké sněmovny jejich návrh na zrušení zdanění benefitů projednat. Doufají, že se jim podaří ještě přemluvit poslanecké kluby. Zatím mají příslib od třech, že budou hlasovat pro odboráře.

K tématu: Senátoři zamítli změnu zdanění benefitů. Dušek je nazval hlupáky

Kubera kritizoval plané výhružky odborářů

Kubera si rýpnul do ČSSD a svalil vinu za to, že vláda slíbila odborářům projednání,  na ministry Pecinu a Kohouta, kteří se podle všeho chystají kandidovat na jaře za sociální demokracii do sněmovny.

"Hrozba távkou je zadarmo, samotná stávka však stojí peníze i stávkujícího. Na stávku je sice právo, ale výhra stávkujících není nikdy zaručena. Když začnou všichni odboráři stávkovat, zhroutí se celý systém. Pokud budou stávkovat státní dopravní podniky, hrozí jim, že jim kraje seberou dotace. Měly by si to rozmyslet," uvedl senátor za ODS Jaroslav Kubera.

Stávka je nouzový prostředek, ujišťoval Pomejblík

Pomajblík nepovažuje stávku takhle před volbami za pokus o vydírání. Podle něj je to nouzový prostředek, když ostatní zklamou. Senátor Kubera na to má ale jiný názor: "Je před volbami, pro socialisty je to nádherná nahrávka, jak využít odbory."

Více: Sobotka (ČSSD): Tak nakonec se ODS stávka nepovedla

Odbory nepovažují stávku za cíl, ale za prostředek. Navíc Pomajblík připomněl, že každá odborová organizace má podle ústavy právo vyhlásil stávku.

Dluhy a výjimečný stav

"Tak tu stávku konečně udělejte a přestaňte jen vyhrožovat. Vy se bojíte prohry. Co uděláte, až vám ten zákon i prezident vrátí? Uděláte generální stávku? Já pro takový zákon nikdy hlasovat nebudu. Tečka," rozohnil se Kubera.

Pomajblík upozornil na to, že medializované byly pouze benefity v podobě režijních jízdenek, ale jedná se i o levnější ubytování, stravování, pro náročně pracující poukázky na masáže.

V Partii ovšem zazněla i slova týkající se rostoucího zadlužování a státního dluhu České republiky. Kubera v té souvislosti emotivně dodal, že "státní dluh je pomalu na vyhlášení výjimečnýho stavu, na vyhlášení zákazu nočního vycházení!"

www.parlamentnilisty.cz