Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Socialisté řeší zastoupení žen v politice

Socialisté řeší zastoupení žen v politice
zdroj: tisková zpráva

Sociálně demokratické ženy opět otevřely otázku kvót. Požadují, aby na každé třetí místo kandidátských listin zasedla vedle mužů jedna jejich kolegyně.

Ovšem vzhledem k tomu, že socialisté mají kandidátky do květnových voleb uzavřené a někde již proběhly i primárky do voleb komunálních, tak zavedení tohoto požadavku připadá v úvahu až při krajských volbách v roce 2012. To ostatně potvrdila ParlamentnímListům.cz i předsedkyně Sociálně demokratických žen Jindřiška Maršová. Neúplná demokracie

„Bez účasti žen v politice je pouze poloviční demokracie," vysvětlila vzápětí Maršová postoj SDŽ. Nyní tvoří ženy 34 procent členské základny ČSSD, požadavek třetinového zastoupení je tak odrazem tohoto faktu. Organizace má za cíl postupně prosadit genderovou vyrovnanost kandidátních listin, případně je ochotna přistoupit na systém 40 ku 40, kdy obě pohlaví půl napůl představují osmdesát procent kandidátů, zbylá pětina míst je pak ponecháno volnému výběru bez regulace kvótami.

Občas není koho nominovat Šéfka SDŽ dodala, že plnění kvót je možné pouze v případě, že daná stranická buňka má dostatek členek, bohužel se prý najdou i takové organizace, kde působí jen muži. Na závěr Maršová uvedla, že sobotní usnesení SDŽ by v budoucnu mohlo být podkladem pro modernizaci sociální demokracie, nyní proběhne na toto téma celostranická diskuse.

www.parlamentnilisty.cz