Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

„Krizi středního věku“ zažívají i šimpanzi a orangutani

„Krizi středního věku“ zažívají i šimpanzi a orangutani
Šimpanz (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Výzkum mezinárodního týmu vědců vynesl zajímavé výsledky týkající se takzvané krize středního věku, tedy fenoménu do této chvíle považovaného za typický pro lidskou populaci. Podle nich jsou odpovídajícímu poklesu spokojenosti v životě vystaveni i někteří primáti. O vědecké novince informovala na svých stránkách BBC.

Studie provedená týmem složeným z psychologů, ekonomů a odborníků na primáty ukázala, že hladina spokojenosti a pocitu duševní pohody u šimpanzů a orangutanů sleduje během jejich života zhruba stejnou křivku jako u lidí. Jedná se o tzv. „křivku ve tvaru U“, která naznačuje, že míra spokojenosti je vysoká v mladém věku, klesá během středního věku a směrem ke stáří opět roste. Podle Dr. Alexandra Weisse z University of Edinburgh, který stál v čele mezinárodního týmu, výsledky prokazují, že krize středního věku není vlastní pouze lidskému rodu a zároveň odkazují na blízký vztah mezi lidmi a primáty. Je proto tedy možné, že tento fenomén lze vysvětlit biologicky.

Zkoumaný vzorek primátů se skládal z pěti set osmi šimpanzů a orangutanů různého věku i původu. Hodnotiteli byli ošetřovatelé a výzkumníci, kteří se zvířaty pracovali po dobu nejméně dvou let, a znali tak dobře jejich chování. Spokojenost zvířecích jedinců byla obodována na základě upraveného dotazníku hodnotícího lidskou duševní pohodu. Z výsledků vyplynulo např. to, že primáti jsou vystaveni obdobným společenským tlakům a stresu jako lidé, přestože se to ve výsledku projeví jinak. Podle příkladu Dr. Weisse šimpanzi při dosažení středního věku samozřejmě nezačnou toužit po novém sportovním autě, ale začnou si místo toho třeba nárokovat přístup k více samicím nebo zdrojům jídla a podobně.

Zdroje:
bbc.co.uk