Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Krejčík musí odejít, radil prý tajemný poslanec Topolánkovi

Krejčík musí odejít, radil prý tajemný poslanec Topolánkovi
zdroj: tisková zpráva

Býalý šéf vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík minulý týden poté, co byl zbaven mlčenlivosti, vypovídal před sněmovním výborem pro obranu a bezpečnost. Jeho místopředseda Jan Vidím tvrdí, že na Krejčíkův odchod byl vyvíjen ze strany tehdejšího premiéra politický tlak.

"Někdo zřejmě tehdejšímu šéfovi vlády řekl: zůstane-li Krejčík ve funkci, nemůžu zůstat loajálním koaličním poslancem," popsal pravděpodobný scénář odchodu Krejčíka z pozice šéfa vojenského zpravodajství v pondělních 20 minutách Radiožurnálu Vidím. O koho se jednalo, ale prý neví ani on sám.

Jisté však je, že Krejčíka o odchod z funkce poté požádal právě tehdejší předseda vlády Mirek Topolánek.

Vidím tak nepřímo potvrdil, že na Krejčíkův odchod z funkce byl vyvíjen politický tlak. Celou situaci kolem současného brigádního generála ale nevidí nijak dramaticky. "Z toho, s čím nás pan Krejčík seznámil, nevyplývá, že zde byla touha ho zlikvidovat," dodal místopředseda výboru. Role bývalé ministryně obrany a současné místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) v celé kauze je podle něho zatím dost nejasná. Výzvy některých politiků, aby odstoupila, tak nechápe.

Parkanová k harakiri prý nemá důvod

"Nutit paní místopředsedkyni, aby spáchala politické harakiri, mi připadá předčasné," řekl Vidím v pořadu. Popřel také obvinění poslance Václava Klučky (ČSSD), že by si Parkanová objednávala odposlechy. "To prostě nejde, to není možné," uzavřel Vidím.

Miroslav Krejčík byl zbaven mlčenlivosti zejména kvůli tomu, aby pomohl objasnit podivný nákup armádních tatrovek.

K němu došlo právě v době, kdy resortu velela Vlasta Parkanová. Tu tak nyní mnozí, zejména opoziční politici vyzývají ke složení všech veřejných funkcí. Sama politička navíc zatím příliš svou roli v celé kauze neobjasnila.