Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Kradou všichni, žlutí i bílí! Nedivte se, že jsme takoví! Já jen přišel o místo

Kradou všichni, žlutí i bílí! Nedivte se, že jsme takoví! Já jen přišel o místo
zdroj: Mediafax

O Romech se traduje, že se do práce příliš nehrnou a raději se nechávají vydržovat díky štědrému sociálnímu systému. O tom, že všechny členy tohoto etnika nelze házet do jednoho pytle, svědčí příběh Roma Jana Faka.

"Já třeba pracovat chci a rád bych žil krásně a nebyl odkázán na úřady. Ale když vám tu šanci nedají, protože jste černej, tak pak se nedivte, že jsme takoví, jací jsme," svěřil se Rom, který práci marně hledá prý zejména i kvůli svému rasovému původu. Vadí mu, jak česká média pohled na romské etnikum paušalizují.

Vyhazov kvůli původu

Prácechtivý Jan přitom nezastírá, že se většina Romů skutečně do zaměstnání příliš nehrne. Vadí mu ale paušální zhodnocování všech členů jeho etnika. On sám ví, o čem mluví. O poslední zaměstnání přišel paradoxně také kvůli Romovi.

"Moje poslední zaměstnání bylo přidavač na stavbách. S prací jsem musel skončit, protože nějaký cikán tam kradl a odnesl jsem to i já. Jen skrz to, že jsem taky cikán," svěřil se ParlamentnímListům.cz Rom, který přišel o práci ne vlastní vinou. Prý proto, že zaměstnavatel nechtěl živit černou komunitu.

Více než sama výpověď tak Jana mrzí právě rozdíly, které většinová veřejnost činí mezi lidmi jen kvůli barvě pleti. A to bez ohledu na pracovní morálku či píli.

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.